Gå til hovedinnhold
8. juni 2020 Bonord mener Nyheter

Endelig sommer!

Så skulle det ikke så mye til. I skrivende stund her på min veranda, kryper 16 deilige varmegrader inn i kroppen og fortrenger effektivt minnene om åtte lange måneder med snø. Riktignok lar vi i dette nummeret av BOLYST entusiastene som aldri blir lei av snøen få komme til ordet. Det ber vi om tilgivelse for, samtidig som vi vel kan enes om at uansett hva vi elsker å holde på med, så er vi alle rimelig nært paradis når vi kjenner sola varme opp den nordnorske sommeren.

Mye smeltevann skal ned fra fjellene og rik tilgang på vannkraft gjør at vi i lang tid nå har opplevd noe i nærheten av tidenes laveste strømpriser. Da er det på sin plass å vende fokuset mot Norges vassdrags- og energiverk (NVE) som har lagt fram forslag om å prise nettleien ut fra hvor høyt samtidig forbruk av strøm som forbrukeren har. Forslaget er ment å belønne de som jevner ut strømbruken, men vil straffe de som har dårligst forutsetninger og mulighet til å flytte forbruket. Dette er gjerne folk i leiligheter i borettslag og sameier, som allerede bor miljøvennlig og bruker lite strøm.

NBBL har på vegne av BONORD og alle andre boligbyggelag her til lands gitt både regjeringen og Stortinget tydelig tilbakemelding på at NVE går i helt feil retning, når prising av forbruk får vesentlig mindre ­betydning. Dette vil gjøre det mindre lønnsomt for boligeiere å oppgradere til energi- og klimavennlige løsninger. En slik prising vil også straffe forbrukere som ønsker å satse på energisparing og egenproduksjon av energi. NVE sitt forslag er rett og slett i strid med politiske ambisjoner om energisparing og målet om nullutslippssamfunnet.

Når det gjelder ambisjoner har vi i BONORD ekstremt mye spennende på gang.

Når det gjelder ambisjoner har vi i BONORD ekstremt mye spennende på gang. I denne utgaven av BOLYST kan du lese om vårt arbeid med en helt ny modell for boligkjøp, som kan gi unge i etableringsfasen en bedre mulighet til å tidlig kunne investere i egen bolig. Veldig forenklet forklart ønsker vi å la dem starte med å leie den samme boligen som de skal kjøpe, og at det de betaler som leie blir til egenkapital når de etter fem år søker om lån for å kjøpe boligen.

Du kan også lese om Larsneset i Harstad, hvor vi skal i gang med et spennende utbyggingsprosjekt i samarbeid med Nordic Eiendom. Samtidig ser vi oss nødt til å nok en gang advare kommunene om uforutsigbare og lange saksbehandlings­prosesser vedrørende regulering. Dette blir til slutt for­dyrende. Ikke bare for kommunen, men også for utbyggerne og til slutt også boligkjøperne. Dette er ikke bærekraftig! Vi trenger å tenke nytt også her, og har i den forbindelse lansert et par innspill til forbedringer.

Nettopp for å få inn flere innspill og kunne ta lærdom av det som skjer i samfunnet vårt, har vi i BONORD nå også etablert en helt ny kanal: Vi lanserer podcasten «Allmøte» hvor vi i samtale med ulike mennesker, får dypere innsikt i tema som vi ­forhåpentligvis alle har et forhold til.

Aller først ut er Trond Øverås i Nordnorsk Reiseliv, som hjelper oss til å forstå både hva reiselivet betyr for oss, og hva våre egne valg denne sommerferien kan bety for en kriserammet næring.

Så finn deg en lun krok, og nyt den nordnorske sommeren med vår ­podcast på øret. Jeg ønsker dere alle en frisk og smittefri sommer!

Flere artikler