Gå til hovedinnhold
17. mars 2020 Fag og forvaltning Forvaltning Nyheter

Ga utearealene nytt liv

Borettslaget «På første rad» på Strandkanten i Tromsø har gjennomført en særdeles vellykket oppgradering av utearealet, med støtte fra BONORD teknisk.

Slik så det nye samlingsstedet ut da det sto ferdig i høst. Når snøen forsvinner skal beboerne få teste det ut slik at det eventuelt kan gjøres tilpasninger. (Alle foto: Stein Furulund)

Navnet på borettslaget har dobbel bunn. For det første ligger det i nærheten av Hålogaland teater, og beboerne bor sånn sett på første rad til store kulturopplevelser. Men først og fremst indikerer navnet at blokka ligger plassert på kanten av Tromsøya, og lever med kombinasjonen ­spektakulær utsikt og å være blant de boligene her nord som «tar av» for vær og vind.

Både plikt og behov

– Vår blokk var innflyttingsklar i 2007, så laget er ikke veldig gammelt men vi trengte likevel å gjøre noe med utearealet. Det hadde sterkt behov for en estetisk oppgradering. I tillegg var det lite brukt. Vi var også nødt å gjøre noe på grunn av EØS-krav angående lekeplassen, forteller ­styreleder Anja Norbye.

Slik så den gamle lekeplassen ut før oppgraderingen startet.

I tillegg innså styremedlemmene at ­mulighetene for å vedlikeholde arealene var begrenset, slik at det som skulle velges av nye løsninger burde være tilnærmet vedlikeholdsfrie. Etter å ha vært på styrekonferanse i 2018 og blitt litt inspirert av hva en landskapsarkitekt kom med av tips med tanke på klima, tok styret behovene og ønskene opp med generalforsamlingen og fikk vedtak om å oppgradere.

– Vi tok kontakt med BONORD og fikk veldig god hjelp fra Stein Furulund som har vært vår prosjektleder. Han hjalp oss med anbuds­prosessen og hva vi kunne få ut av budsjettet vi hadde, forklarer Norbye.

Tilpasses i etterkant

Valget falt på entreprenøren Cada som har ­spesialisert seg på å hente inn nødvendig kompetanse og kapasitet fra ulike lokale under­entreprenører.

– Vi består i praksis mange små leverandører som samarbeider om oppdrag i ulike størrelse, forteller eier og daglig leder Bjørn Lyng i Cada.

Den nye lekeplassen har nye lekeapparat og godkjent underlag.

– De kunne levere både forslag til hvordan det skulle bli seende ut, pluss at de har lovet å gjøre tilpasninger i etterkant. Det handler om å tilpasse litt hvor møblene står, justering av levegger og liknende etter at vi har fått erfart området i bruk. Dette var vesentlig for at vi valgte dem, og vi er kjempefornøyde, sier Norbye.

– Når vi går inn ser vi først på hva kunden har fra før av, gjør så en liten kartlegging av hvem som bor i borettslaget for å se om det er stor ­forskjell på aldergrupper, og lager så noen forslag til løsninger, forklarer Lyng.

Når det gjelder tilpasninger etter at prosjektet er ferdig levert er Lyng tydelig:

– Vi synes dette er naturlig å gjøre. Det er viktig å erfare om møblene passer inn og har nok le for vinden. Vi ønsker egentlig uansett å gå i dialog og finne løsning på eventuelle utfordringer i ettertid. Vi ønsker at kunden skal sitte igjen med følelsen av at dette var vel anvendte penger, sier han.

Viktig «mellommann»

Både styrelederen og entreprenøren skryter uoppfordret av prosjektleder Stein Furulund i BONORD og det engasjementet han har vist.

– Det å bruke BONORD som prosjektleder har vært veldig trygt og enkelt, sier Anja Norbye. Bjørn Lyng i Cada er like begeistret.

– Helt klart har det vært en fordel for oss også å ha en prosjektleder i BONORD som er så oppegående og løsningsorientert, sier han.

På den felles takterrassen er det også kommet møbler i samme materiale som på lekeplassen.

I alt er det 51 leiligheter i borettslaget. Her bor noen barn, men før oppgraderingen var lekeplassen lite brukt. I tillegg til utemøbler ved lekeplassen, er det også kommet nye utemøbler og levegger i glass på en takterrasse i håp om at den sure balsfjordvinden stenges ute og sola slipper ordentlig til. På grunn av jevn tilførsel av sjøsprøyt og vind har møblene en atmosfære som gjør at de får kjørt seg. Cada har derfor anbefalt møbler i tre av MøreRoyal.

– Ambisjonen vår var å skape et enda bedre nabolag. Vi har et veldig lite uteareal, og blokka vår ligger ekstremt værhardt til. Så ambisjonen var å utnytte det lille vi har på best mulig måte, sier Norbye.

Det nye utearealet sto ferdig sist høst og er nå dekket av snø, men etter hvert som vårsola tiner det fram vil beboerne få teste ut hvordan det nå går an å nyte utendørslivet hjemme.

Flere artikler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier. Du kan lese mer om dette under våre personvernerklæring. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.