Gå til hovedinnhold
29. september 2020 Medlem Medlem og partner Partner

Jakter på de kostbare detaljene

Knapt noe er vakrere enn friskt, grønt gress. Og knapt noe kan bli mer katastrofalt enn at gresset gror der det ikke skal.

Geir Are Winther holder opp ei skikkelig grasrot som har vokse seg feit på et tak. Enda verre: Gjemt inne gresset kan du finne fiskebein og skruer som fugler har hentet med seg, som kan føre til takpunkteringer og kostbare vann­lekkasjer.

– Systematisk sjekk av tak er slett ikke den viktigste inntektskilden vår, men kanskje er dette en av de viktigste tjenestene vi yter – fordi ­konsekvensene av å slurve med slikt kan føre til økonomisk katastrofe, påpeker daglig leder Geir Are Winter i All-Tjeneste.

Gjemt i gresset kan det ligge tørkede fiskebein eller skruer – som kan skape punkteringer i takpappen.

Han holder opp ei skikkelig gresstue – kraftig nok til at den kunne vært gravd opp fra en gressplen. I virkeligheten har den fått vokst seg stor på et tak, ved hjelp av løv, støv, mose og rikelige mengder regnvann.

Store oversvømmelser

– Det er ting som dette som lett kan vokse seg til store katastrofer om det ikke fjernes tidlig nok – og mens det fortsatt er nokså harmløst. Løv, måsefjær og rester av fuglereder tetter taksluker og legger seg i takrenner. Resultater blir veldig fort kostbare vannlekkasjer – og i verste fall tvinges man til å gjennomføre en nokså ­omfattende renovering, sier han – og mener gode forsikringsordninger mot vannskader er en dårlig begrunnelse for å senke oppmerksomheten om det sesongbaserte vedlikeholdet.

En tilgrodd taksluk kan være et varsel på en kommende katastrofe.

– Selv om du er godt forsikret, vil du uansett måtte ut med en egenandel som vil merkes på økonomien. Og i tillegg til selve pengene og de rene kostnadene, venter det mye ubehag for de leilighetene som rammes av lekkasjer, mener han.

All-Tjeneste utfører alle de tjenestene du ­forbinder med en vaktmester. I hovedsak er det bedrifter som står på kundelista, men også så mange som 70-90 borettslag får utført tjenester fra dette vaktmesterselskapet som har drøyt 20 fast ansatte medarbeidere.

Når takene skal etterses, benyttes lift – ikke stige.

Kostbart støv

Selv om Geir Are Winther snakker varmt om hvor viktig det er at styrene i borettslagene tar det sesongbaserte vedlikeholdsarbeidet på alvor, har han ikke gjort aktive fremstøt for å selge inn disse tjenestene.

– Nei, vi har ikke tatt aktivt kontakt med noen vi ikke har avtale med fra før av, men der vi allerede har avtaler om å være vaktmester, står jo disse tingene på lista vår over faste gjøremål, sier han.

Det tar ikke mange sesonger uten takspyling, før det begynner å gro til på flate tak.

– Så koronasituasjonen har ikke gjort dere arbeidsledige?

– Nei, vi har faktisk hatt ganske mye å gjøre i høst, selv om koronaen åpenbart har endret veldig mye i arbeidsdagen vår. Vi utfører jo langt mindre renholdstjenester enn hva vi gjorde før koronaen inntraff, rett og slett fordi mange næringskunder har redusert virksomheten sin – ikke minst innenfor hotell og reiseliv. Til gjengjeld har vi fått mer å gjøre på andre områder, forklarer han.

Bruk gjerne stikkordet «jakten på de kostbare detaljene» også på disse nye tjenestene, der ­renhold av store garasjebygg er et sentralt ­eksempel – enten dette handler om kjøpesentre eller garasjer i borettslag.

– Vårt utstyr og vår metode for våtskuring gjør at vi kan drive denne rengjøringen uten at den fører kostbare konsekvenser med seg. Å koste en parkerings­hall er jo enkelt. Men å rengjøre uten å virvle opp støv, er ganske vanskelig, påpeker han.

– Støv er noe av det siste du ønsker i en parkeringshall, fordi støvet så fort legger seg på karosseriet til bilene. Dessverre er det sånn at forbipasserende som ser en nedstøvet bil ofte lar seg friste til å lage tegninger i dette støvet, og dette fører til riper i lakken som fort blir kostbart for bileierne, påpeker han.

Flere artikler