Gå til hovedinnhold
31. mars 2020 Kjøkkenveien

Nasjonalhelligdommen

Kvæfjordkaka rager høyest blant favorittene våre – og ble i 2002 kåret som Norges nasjonalkake av Nitimens lyttere.

Noen kaller den «Verdens beste», noen «Kvæfjordkake» - fordi den opprinnelig kommer fra Kvæfjord.

■■■ Enkelt forklart er dette ei marengskake med vaniljekrem og mandler, og noen velger å omtale den som «Verdens beste». De av oss som kaller den for «Kvæfjordkake» gjør det fordi det er her den har sin opprinnelse: Hulda Otterstad drev kafe i Harstad på 1930-tallet og kom opprinnelig fra Kvæfjord. Hun utviklet denne kaka ved å modifisere oppskriften på «Kongekake», blant annet ved å redusere mengdene av mandler, som den gang var en veldig kostbar råvare.

Kjøkkensjef Bengt Gøran Thorbjørnsen.

Kvæfjordkaka har lenge vært populær, men populariteten skjøt ytter­ligere fart etter at den i konkurranse med kranse­kake, gulrotkake, sjokolade­kake og marsipankake ble kåret til å være Norges nasjonalkake. Etter dette skrev visesangeren Ola Bremnes «Ode til Kvæfjordkaka», og skuespiller Lars Andreas Larssen Kvæfjordkakas første høye beskytter.

■■■ Mange har stor ærefrykt for marengskaker generelt og Kvæfjordkaka spesielt, men egentlig er det ikke en vanskelig kake å bake. De viktigste tabbene du må unngå, er å få noe av eggeplommene med når du lager marengsen, eller at du slamrer med dører når kaka steiker, slik at bunnen «faller sammen». For øvrig handler kaker som dette om rutine; du blir ­flinkere jo oftere du øver deg!  Det perfekte resultatet kommer når du kjenner ovnen din så godt at du vet hvor mange minutter steking bunnen skal ha for å bli en innertier i både smak, konsistens og utseende.

Bunnen:

125 gram margarin og 125 gram sukker piskes hvitt

5 eggeplommer røres inn én og én

125 gram hvetemel, 2 teskeier bakepulver og 1 teskei vaniljesukker røres sammen med 3 spiseskeier melk, som deretter røres inn i resten av deigen. Deigen rører du best med «k-kroken» eller grinda på kjøkkenmaskinen.

Deigen smøres i bunnen av kakeforma, før du begynner med marengsen:

5 eggehviter, 2 dråper eddik og 200 gram sukker piskes sammen til en luftig marengs.

Toppes med hakkede mandler eller mandelflak

Kakebunnen steikes på 175 grader i 35-40 minutter, og husk: Du må ikke åpne døra til ovnen underveis; da faller kakebunnen sammen og du vil ikke få det luftige resultatet som kjennetegner denne kaka.

Etter at kakebunnen er ferdig, må den kjøles ned før du kan legge på krem

Pisk 3 desiliter fløte til krem, og bland denne forsiktig inn i 500 gram vaniljekrem. Vaniljekremen kan du gjerne kan kjøpe ferdig i butikk.

Flere artikler