Gå til hovedinnhold
19. oktober 2020 Kjøkkenveien

Rød revansje

Etter hvert som rotgrønnsaker som rødbeter og gulbeter vinner popularitet, øker også mulighetene for en kjærkommen renessanse for poteten.

Rødbetsuppe er en fristelse du kan unne deg - laget med kortreiste råvarer.

Oppgkuttede rødbeter kokes…

■■■ Poteten er vår mest undervurderte råvare – og historisk sett er den sannsynligvis også vår aller viktigste matvare. Opprinnelig kommer den fra Sør-Amerika, der den lot seg dyrke i karrig jord – nokså høyt til fjells. Fra den ble introdusert i Norge på midten av 1700-tallet, har den bidratt til å hindre hungerskatastrofer, fordi den lar seg dyrke i vårt klima, og fordi den lot seg lagre gjennom vinteren.

…og moses med stavmikser.

Det finnes naturligvis en rekke ulike potet­sorter, men de har til felles at de er milde på smak, noe som har fått kritikerne til å hevde at «den smaker ingenting». Det er det selvsagt mulig å hevde, samtidig som det er like sant at poteten i seg selv er så mild på smak at den kan tilsettes det meste av krydder og smaker.

■■■ «Poteten kan brukes til alt,» er det noe som heter, og utsagnet er mer enn en klisje. I Norge forbinder vi den tradisjonelt som et tilbehør til hovedretten, men enkelte steder – som i Tyskland – er det ikke uvanlig å finne restauranter som har spesialisert seg på poteter, og der poteter er det eneste du finner på menyen.

Smaken gjøres mildere og fargen mer rosa ved hjelp av fløte.

Mulighetene er så ufattelig mange. De minste potetene egner seg som saltbakte poteter, ­populære til koldtbordet, mens Hasselback­poteter og Røstipoteter begge er muligheter til å utnytte råvaren på en spennende og smakfull måte. Du finner knapt bedre nattmat enn den store bakte poteten, som du fyller med det du selv synes er godt. Amerikanerne er begeistret for potetmos, med ulike tilsetninger, eller friterte poteter. Fløtegratinerte poteter forbindes kanskje til søndagsmiddagen, mens ristede flak – potetgull – forbindes med lørdagskos. De kokte potetene er i ferd med å komme tilbake igjen, etter noen år i «dvale».

Poteten er en fantastisk råvare, som kan tilberedes på uendelig mange måter, og smakssettes etter ønsker og fantasi.

Beter og poteter er fargerike – særlig i kombinasjon.

■■■ At poteten har vært ansett som «kjedelig» er ikke den eneste grunnen til at den har tapt anerkjennelse. Den inneholder mye stivelse og karbohydrater, som gjør at slankeekspertene er skeptiske til den. På den annen side finnes det veldig mye i både kjøleskap og kjøkkenskap som du bør være mer forsiktig med enn potetene, hvis målet er å holde vekta.

Med potet som basis kan du nesten velge deg hva som helst som hovedrett.

Og kjedelig? Kombinasjonen av flere rotgrønnsaker kan gjøre middagen din til et fargerikt festmåltid, på aller enkleste vis. Skjær skiver eller båter av poteter, gulbeter og rød­beter, og bak disse i ovnen sammen med løk og annet ­krydder. Bruk dette som en «seng» på ­tallerkenen, og du kan nesten velge hva du enn vil ha som hovedrett; kjøtt eller fisk, røye, lamme­skank, entrecote – eller til og med koteletter. Du er nesten sikret en «hjemmeseier» uansett.

Og hvis du vil eksperimentere med rødbetene alene, kan du lage en fantastisk rødbetsuppe.

Rødbetsuppe

Du trenger:

  • 4-5 rødbeter
  • 1 løk
  • 1 liter vann
  • 1 ss sukker

 

1. Skrell og skjær rødbetene i biter.

2. Fres hakket løk til den blir blank, i 2 ss olje.

3. Ha alt i en gryte, og la det koke i ca 30 min, til beteren er mør.

4. Mos beteren med stavmikser.

5. Smak til med salt og pepper.

6. Server med en rømmeklatt og hakkede urter. Hvis du blader inn fløte i suppa, får du en mer rosa farge på suppa.

Ovnsstekte beter

1. Skjær beter i båter, og bruk gjerne både rød-, gul- og polkabeter.

2. Bland disse med litt vanilje, honning, urter og litt sukker.

3. Stek dem på et brett eller i ildfast form i ovnen i ca 15-20 min på 180 grader.

4. Strø krydder over, og server gjerne til entrecote.

Bengt-Gøran Thorbjørnsen

Flere artikler