Gå til hovedinnhold

Torsk med rotmos.

Stekt torsk, kokt potet

Denne varianten så dagens lys under B­uktafestivalen, i en noe forenklet form. «Torsk og rotmos» er muligens et mer korrekt navn på retten, som her er planlagt som middag for fire personer.

  • 800 gram torskefilet, helst loins.
  • Ca 150 gram bacon.
  • 1 kg mandelpotet, eller annen melen potet.
  • 120 gram smør.
  • 100 gram fløte.
  • 200 gram gulrotterninger.
  • Salt, pepper og persille.

Du koker og skreller potetene, og moser disse mens du tilsetter smør og fløte. Så rører du inn ferdigkokte gulrotterninger.

Torsken legges på steikebrett, saltes og pepres med nykvernet pepper og stekes på 180 grader i 7-9 minutter – og mens torsken steikes freser du opp bacon.

Etterpå «monterer», slik at tallerken blir ­spennende, fargerik og fristende.

Torsk med spansk vri.

Kokt torsk, stekt potet

Dette er en spanskinspirert skreimiddag, på grunn av bruken av chorizo, og beregnet til fire personer. Den sterke grønnfargen i ertepureen gjør retten fargerik, men du kan gjerne tilføre enda flere ingredienser du ønsker enda flere farger, som gulrot eller paprika.

  • 800 gram torskefilet, helst loins.
  • 400 gram frosne grønnerter.
  • 600 gram gulløye, eller annen småpotet.
  • Ca 150 gram chorizopølse.
  • Matolje, smør og flaksalt.

Potetene vendes i olje og strøs inn i flaksalt. De steikes i ovn på 180 grader i 14-16 minutter – til de har passende farge.

Ertene kokes opp, vannet siles av og du tilsetter en stor spiseskei smør mens du moser ertene med stavmikser.

Chorizopølsa kuttes i terninger og steikes forsiktig i steikepanne.

Kok opp vann tilsatt salt. Etter oppkoket legges torskefiletene forsiktig oppi vannet, der de skal trekke i 3-4 minutter, eller til fisken er fin og fast.

Fiskegrateng – restematfavoritten.

 

Fiskegrateng

Den hjemmelagede fiskegratengen skal i prinsippet ikke ha noen tradisjonell oppskrift, nettopp fordi den baserer seg på rester fra fiskemiddagen og det du ellers måtte ha tilgjengelig av passende ingredienser. Men som veldig mye annet på kjøkkenet: Jo mer rutinert du blir, jo mer treffsikker blir din egen eksperimentering. Her er et passende utgangspunkt:

  • 170 gram margarin
  • 110 gram hvetemel smeltes og røres til en fin masse
  • 7 dl melk
  • Salt, pepper og muskatnøtt – cirka to teskeier av hver
  • 4 egg
  • 100 gram revet ost
  • Alt dette røres til en lekker saus, som deretter tilsettes
  • 400 gram rå fisk
  • 250 gram ferdig kokt makaroni
  • Dette legges i ei smurt ildfast form og toppes med kavringstrø. Steikes på 190 grader i 25 minutter.

Serveres med kokte poteter og revet gulrot til.

Se flere artikler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier. Du kan lese mer om dette under våre personvernerklæring. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

z