Gå til hovedinnhold

Det er mange grunner til å markere 75-årsjubileet til BoNord, mener administrerende direktør Kurt Figenschau.

Bonord mener

Verdt en feiring

Bonord feirer i år 75-årsjubileum.

4. mars 1946 ble Harstad Boligbyggelag stiftet i de ærverdige lokalene til Harstad Arbeidersamfunn.

Etableringen hadde krevd lang tids forberedelser, fordi den var en del av et omfattende gjenreisningsarbeid etter krigen der veldig mange deler av samfunnet skulle bygges opp igjen, der ressursene var knappe og der tøffe prioriteringer var helt nødvendig. I 1949 sto det aller første borettslaget klart for innflytting.

Den kooperative modellen for boligreising var dominerende i byene i etterkrigstiden.

Men for de tre opprinnelige boligbyggelagene som i dag utgjør Bonord – Harstad, Tromsø og Hammerfest – er det Harstad som skiller seg ut ved at gjenreisningen etter krigen var selve motivet bak etableringen.

Det finnes mange grunner til å markere 75-årsjubileet vårt. Én viktig grunn er anledningen til å reflektere over at historien til de tre byene våre er forskjellig.

I Hammerfest ble boligbyggelaget etablert fordi behovet for boliger så brått ble økende som følge av industrialiseringen og effektiviseringen av industrien, da Findus ekspanderte og trengte mange flere ansatte.

I Tromsø var det behovet for modernisering som var den viktige motivasjonen, i en by der boligmassen var umoderne og helsefarlig og sårt trengte fornyelse. Etter hvert bidro dessuten også etableringen av universitetet og den kraftige befolkningsveksten til at behovet for nye boliger økte.

Det finnes mange grunner til å markere 75-årsjubileet vårt. Én viktig grunn er anledningen til å kunne reflektere over at historien til de tre byene våre er forskjellig.

Dette er en påminnelse om at hvert lokalsamfunn har sin egen fortelling og formidle, og sin egenart å videreføre. Vi deler en felles idé og en visjon, men livene leves lokalt, med noen små og viktige forskjeller fra by til by og fra bydel til bydel som er verdt å ta vare på – også i dag.

Bonord har som mål å bli bedre kjent! Vi ønsker at enda flere mennesker skal huske navnet vårt og virksomheten vår.

Denne oppgaven er utfordrende av de aller beste grunnene, nemlig at navnet «HaBo» fortsatt står så sterkt i Harstad, akkurat som «TBBL» gjør det i Tromsø og «ByBo» gjør det i Hammerfest.

Vi ønsker at «Bonord» skal utvikles til et like sterkt begrep, og bli forbundet med like sterke følelser. Den beste måten å klare dette på, er å respektere historien, og videreføre de beste tradisjonene til de opprinnelige selskapene –men med den ekstra styrken og kompetansen som ligger i vår felles organisasjon.

Veldig mye har endret seg i samfunnet siden 4. mars 1946 og den dagen historien vår startet.

Den viktigste endringen er selvsagt at velstanden har økt, men også regelverket har endret seg dramatisk. I dag er ikke vår rolle som boligbygger like selvsagt som den var den gang. Men dette betyr likevel ikke at behovet for en sosial boligbygging ikke lenger finnes. Tvert imot!

Fortsatt er det behov for en aktør som tenker annerledes, for å bidra til at nye grupper mennesker kan finne veien inn i boligmarkedet, og som hver eneste dag gjør det som er mulig for at medlemmene skal kunne bo godt og leve godt.

Det finnes mange måter å markere et jubileum på. Den beste måten er å finne inspirasjon i fortiden for å kunne gjøre en bedre jobb i fremtiden – slik at vi kan minne hverandre om at samfunnsansvar ikke er noe man får, men noe man tar.

Kurt Figenschau,
Administrerende direktør Bonord

Flere artikler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier. Du kan lese mer om dette under våre personvernerklæring. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.