Gå til hovedinnhold
23. juli 2021 Fag og forvaltning Forvaltning Nyheter

Bygger de første miljøboligene

Miljøvennlige boliger sertifisert etter miljøstandarden BREEM har ikke vært bygd i Nord-Norge før. Nå bygger BONORD de aller første i Kroken.

Her er et av de lune felles uteområdene i Øvre Kroken et kluster med fellesrom inn til høyre, aktivitet og lek, samt mulige solceller på sørfasade. (Illustrasjon: 70°N arkitektur)

– Utgangspunktet for dette er vedtatt av styret i BONORD. Vi skal tenke grønt i alt vi gjør! Min jobb er å gi dette konkret innhold. Det inkluderer å få på plass en bærekraftig boligbygging, sier eiendomssjef Ole Vidar Furnes i BONORD.

Ole Vidar Furnes er daglig leder i BONORD ­Eiendomsutvikling AS. Nå leder han arbeidet med å bygge de første miljøvennlige boligene i nord.

BREEM-standard

BREEM er et miljøsertifiseringsverktøy for bygninger. BREEM-standarden har eksistert lenge både i Norge og Europa. Opprinnelsen er fra Storbritannia på 90-tallet, mens man cirka fra år 2000 begynte å bruke BREEM internasjonalt som sertifiseringssystem for miljøvennlige bygg. I Norge finne en nasjonal tilpasning av standarden kalt BREEM-NOR, som eies og administreres av Grønn bygg­allianse. I Oslo begynner denne ­sertifiseringen å bli ganske vanlig, men i Nord-Norge er få slike bygg sertifisert foreløpig og det finnes ingen BREEM-boligprosjekter her nord så langt.

– Det handler ikke bare om selve bygget og materialvalg. Arbeidet starter allerede under planleggingen, og absolutt alt, som arealbruk, reguleringsplan, fugleliv, involvering av naboer, renovasjonsløsninger, avstand til kollektivtrafikk og tilgang til butikk, skoler og idrettsanlegg ­spiller inn. Det betyr mye for BREEM-skåringen at du kan leve livet ditt mest mulig innenfor området du bor i, forklarer Furnes.

Nøye dokumentasjon

– Du gis en poengskala underveis både før bygging, underveis og etterpå. Det er en lang prosess og det finnes ulike sertifikatnivå. Vi har valgt å legge oss ganske langt opp på sertifiserings­skalaen, opplyser han.
Prosessen må dokumenteres nøye, og ­godkjennes av en BREEM-konsulent som har rollen som en slags revisor. Vedkommende skal påse at kravene er oppfylt.

(Illustrasjon: 70°N arkitektur)

– Det følger mange positive ting med denne prosessen, og det føres meningsfylt å gjøre en innsats for å få prosjektene bærekraftige og grønne. Du får en slags håndbok eller fasit på hva som er miljøvennlig og bærekraftig, slik at det ikke bare blir tomme slagord, påpeker Furnes.

Entreprenøren vil bli utfordret til å levere en grønn byggeplass, og boligkjøpere skal kunne kvalifiseres for grønn finansiering av boligen.

– Bankene er ny på dette de også, men det hele blir mer og mer sammenvevd. Alt har en betydning for å skape mer miljøvennlige ­alternativ.

Ikke dyrere for kjøper

I og med at BREEM-prosessen må starte helt fra planarbeidet ble det for sent å få dette til på Larsneset i Harstad. Men ved siden av nå Øvre Kroken, skal også Sandnes-prosjektet i Hamna BREEM-sertifiseres.

– Det er trolig første gang en byggherre har brukt penger på en rådgiver for fugle- og dyreliv i Kroken, men det har altså vi gjort her. Vi ­bygger fremtidsrettede, miljøvennlige bygg og vi tenker varmesentraler, gjenvinning, solenergi og ikke minst ladeanlegg for elbiler, smiler Furnes.

I samarbeid med gode partnere som blant annet Sweco og 70 grader nord fikk BONORD levert planen inn til kommunen nå i april. ­Kommunen har så 12-16 uker på å legge den ut til godkjenning.

– Jeg tror ikke den er vedtatt før tidligst i oktober/november, så i beste fall er vi i gang med salg og slikt for disse første miljøvennlige ­boligene i Øvre Kroken innen et år fra nå, sier Furnes.

Han medgir at disse prosessene krever tid, men i Kroken har det gått så fort som det kan gå.

– Jeg ønsker å gi honnør til kommunen for arbeidet de har gjort i denne prosessen, sier eiendomssjefen.

Furnes innrømmer at miljøhensynene gjør prosjektet dyrere, men ikke mer enn at det blir verdt det.

– Eventuell prisøkning skal uansett ikke over på kjøperen. Vi tenker at dette er et bra produkt for å bygge vår merkevare i BONORD, men også for de som skal bruke boligene. Her skal du blant annet kunne overvåke egen energibruk. Vi tror mange kommer til å være interessert i å kunne bo mer miljøvennlig. Spesielt tror vi yngre ­etablerere blir stadig mer opptatt av dette.

Flere artikler