Men nå når vi skriver desember 2021, har Lotte ennå ikke kjørt et eneste hundeløp.
– For å få kjøre Finnmarksløpet må man ha fullført ett annet hundeløp av en viss lengde. Så jeg skal først kjøre Bergebyløpet i Nord-Varanger i begynnelsen av februar. Det er på 300 kilometer, forteller Lotte. Alt handler nå om forberedelser til det store målet hun har satt seg, og Lotte dokumenterer ivrig ferden dit på instagramkontoen @lottesandnes.

Naturopplevelsene står i kø for den som er så heldig å ha et hundespann. Alle foto: Lotte Sandnes
– Finnmarksløpet er det siste jeg tenker på før jeg sovner og det første jeg tenker på når jeg står opp, røper hun smilende. Kjæresten Nikolai Olsen, har kjørt Finnmarksløpet én gang før. Neste år stiller de begge til start på 600-kilometeren.
15 hunder
Nikolai skal kjøre A-spannet og skal forsøke å forbedre resultatene fra 2020. Selv kjører hun B-spannet og målet er kun å fullføre.
– Slik det ser ut nå har jeg ingen plan om å fortsette å kjøre løp, men hunder har blitt en veldig kjær hobby for meg de siste årene.
Lotte jobber til daglig som prosessoperatør på Melkøya. Det innebærer skiftarbeid både dag og natt. Bonusen er sammenhengende fri i opp mot 17 dager i strekk. Dette kommer godt med når du skal ha tid til å trene hund. Lotte bor inne i Hammerfest, mens de til sammen 15 hundene står i Stallogargo i Kvalsund, en halvtimes kjøring unna.
– Vi må jo planlegge slik at det hver dag er folk der. Hvis det er meldt uvær så flytter en av oss dit ut, slik at vi ikke risikerer at vi ikke kommer fram fordi veien stenger. Hundene må ha sitt daglige stell uansett. De skal ha mat, trening og sosialisering, og så må hundegården holdes ren. Det er mye kos, men også veldig mye arbeid å drive med hund på dette nivået.
Trente valpekull
Lotte har drømt om hund hele livet, men måtte vente til hun var ferdig med studiene og flyttet hjem til Hammerfest, før det kom to huskyer inn i hennes liv.
– De trakk meg på spark i gata, eller på ski. Så fikk jeg tak i en liten hundeslede via en venninne, og så bare skjøt interessen fart etter det.
I 2019 fikk hun og samboeren ansvaret for et helt valpekull som de skulle trene opp for en erfaren hundekjører. Slik begynte det, og nå preges hele tilværelsen av hundelivet. Huskyene er alle født med instinktet om å løpe, men valpene måtte lære seg rutinene i det å få på seg seler, lystre kommandoer og løpe sammen i spann. Først helt korte turer, som gradvis ble lengre og lengre.
– Vi startet å trene dem i desember 2019, da var de seks måneder. Allerede påfølgende vår kunne de løpe hvor langt som helst. Kjennetegnet på en god trekkhund er at den elsker å løpe, elsker å spise og er flink til å hvile mellom slagene, forteller Lotte. Å hvile mellom slagene er også noe menneskene rundt dem må være nøye på. Å drive med hunder ved siden av full jobb, krever god planlegging.

Lotte Sandnes og Nikolai Olsen fra Hammerfest stiller til start på Finnmarksløpet med hvert sitt hundespann.
Naturopplevelsen
– Det er vanskelig å forklare hva dette egentlig handler om, filosoferer hun, men lander på at det er kombinasjonen av samarbeidet med hundene og selve naturopplevelsen. Det å se hundene sine gjøre det de er født til og elsker, mens nordlyset danser over dem. Mens de bryter seg fram i motvind og mørketid. Eller når de i sine seks kilometer i timen flyter lydløst over vidda, med et fargespill på himmelen som er så formidabelt at de nesten mister pusten.
– Den aller beste tiden er våren, i april-mai, når det ikke lenger skal trenes. Da handler det bare om selve turen, om å kose seg og nyte naturen, erklærer Lotte.
Når gradestokken bikker 15 grader pluss, skal ikke hundene jobbe. Så hele sommeren er det ferie.
– Så om høsten tiltar treningen på barmark, mens vi gleder oss til den første snøen faller igjen.
Slik er hundelivet.