Det er blitt 132 sider mellom stive permer, en historisk liten begivenhet som dagens administrerende direktør ofte blar i.
– Jeg kjenner jeg blir så stolt at jeg blir varm i kroppen mens jeg leser! Den følelsen håper jeg mange av de som er glade i BONORD får når de setter seg ned med vår jubileumsbok, sier Kurt Figenschau.
Han forteller hvordan BONORD griper muligheten til å la et jubileum hjelpe folk til å forstå den betydninga dette boligbyggelaget har hatt i Nord-Norge.
– Våre tre byer har hatt tre ulike behov, og dette ønsket vi å få presentert samlet, forteller Figenschau.
Medlemmene forteller
Ved siden av seg har han Skjalg Andreassen, daglig leder i Krysspress, som har hatt oppdraget med å lage denne spesielle boken. Andreassen har utviklet konseptet bak jubileumsboka og gitt historeformidlingen en litt utradisjonell innpakning.
– Det er en historisk bok, laget under forutsetning av at vi alle jo er en del av denne historien. Vi har ikke gravd i styrevedtak, men vært ute hos BONORDs medlemmer. Vi har fått holde en lav slipsfaktor, og isteden latt vanlige folk få fortelle om helt vanlige liv – og gjennom det fått vise fram at ingenting er mer spennende enn nettopp det! sier Andreassen.

Denne leiligheten skiftet eier i år. For første gang siden 1957.
I arbeidet med «Oppvekst» har tilgangen på skriftlige kilder vært begrenset, men i Harstad har flere av beboerne i BONORDs første borettslag bodd der livet ut. Nylig ble Skolegata 11 c lagt ut for salg for første gang siden borettslaget sto ferdig i 1957! Pionerene i BONORDs historie er i ferd med å falle fra, men heldigvis finnes det fortsatt tidsvitner fra den gang boligbyggelaget ble til med glimrende hukommelse, spennende historier og god formidlingsevne. Du finner flere av dem i jubileumsboka.
Figenschau synes det har vært veldig verdifullt å få noen til å betrakte organisasjonen utenfra og inn, og slik formidle hvilke tider boligbyggelaget har gått gjennom. Slik gjenreisning var årsaken til etableringen i Harstad, industribygging var drivkraften i Hammerfest og modernisering ble den store katalysatoren for boligbyggelagets utvikling i Tromsø.
– Veldig enkelt forklart har vi fortalt historien med et overordnet blikk: både hvordan BONORD har preget samfunnet og hvordan samfunnsutviklingen har preget BONORD.
Syv ungdomsgenerasjoner
Boka er delt inn i fire deler. I første kapittel er i alt syv ulike ungdomsgenerasjoner portrettert. Fra Hjørdis i Harstad som var ungdom på 50-tallet og fram til Gabriel i Hammerfest som er ung i dag. Felles for alle er selvsagt oppveksten i borettslag.
De neste delene er viet historien og hva som preget boligbyggelagets vekst i de ulike byene. Tredje del tar for seg samfunnsutviklingen og hvordan BONORD har bidratt til at de tre byene har utviklet seg slik de har gjort. Så er et helt kapittel viet BONORDs egenart, og hvordan kooperative virkemiddel kanskje kan løse noe av de utfordringer som finnes i dagens boligmarked.
Mellom hvert kapittel er det en liten petit om det å leve, oppleve og lære sammen.
– Vi har ikke levert den tradisjonelle jubileumsboka med kronologisk gjennomgang av formelle styrevedtak som veldig mange andre kanskje ville gjort. BONORD er modig nok til også å ville fortelle om det som er smertefullt gjennom historien, og det er ingen tvil om at det var smertefullt for alle da boligmarkedet ble deregulert. Det meste ble uforutsigbart, renta økte til 18 prosent og både boligselskapene og medlemmene måtte betale en veldig høy pris, påpeker Andreassen.
Bomiljø på godt og vondt

Alle styrene i BONORDs boligsselskap vil få tilsendt jubileumsboka i gave. Andre interesserte kan få kjøpe boka i administrasjonen hos BONORD i Tromsø, Hammerfest og Harstad. Boka kan også bestilles via post@bonord.no, og blir da tilsendt i posten. Porto og administrasjonsgebyr tilkommer. Ordinær pris på jubileumsboka er 275 kroner.
– Jeg håper dette er en bok som viser noe av mangfoldet i et boligbyggelag, og jeg håper alle finner noe de kan kjenne seg igjen i – uansett aldersgruppe. BONORD har bygd bomiljø på mange områder gjennom alle disse årene, og derfor er det viktig at denne boka ikke bare inneholder solskinnshistorien men også det som har vært problemfylt.
Figenschau mener boka vil være fin å lese for alle – både for de som har hatt medlemsskap lenge, og for de som er på vei til å tre inn som BONORD-medlem.
– Å feire et slikt jubileum gir oss mulighet til å være litt stolte over det vi har vært, og kjenne på hva vi har tatt med oss av det gode. Samtidig som vi kan reflektere over hva vi som boligbyggelag skal gjøre mer av, og ikke minst bedre, framover. I alle de tre byene våre.
Direktøren håper også på en egen jubileumsmarkering etter hvert:
– Når vi får litt mer kontroll på dette korona-regimet.