Gå til hovedinnhold
17. mai 2021 Medlem Medlem og partner Partner

Håper å sikre nattesøvnen

Haneseth har forlenget partneravtalen med Bonord – og daglig leder Svein-Arne Ludvigsen håper effekten kan bli litt bedre nattesøvn for medlemmene.

Daglig leder Svein-Arne Ludvigsen i Haneseth Harstad AS, har fornyet partneravtalen med BONORD, og kan blant annet by på el-sjekk av det elektriske anlegget i boligselskapene.

– Haneseth Harstad har vært partner for Bonord i noen år nå, og dette har egentlig fungert veldig bra. Det fungerer godt for oss, og jeg har inntrykk av at de medlemmene som har benyttet oss også har vært fornøyde, sier han.

Fokus på «el-sjekk»

Haneseth driver allsidig innenfor elektrisk ­installasjon, men Ludvigsen fremhever «el-sjekk» som en tjeneste som står særlig sentral i den nye partner­avtalen.

– Slikt ettersyn av elektrisk anlegg er viktig, fordi det har så stor betydning for brann­sikkerheten, sier han.

Det er ikke kontroversielt å påpeke at mye av bygningsmassen i borettslagene som utgjør Bonord i dag begynner å nå «godt voksen alder». Mange har gjennomført omfattende renovering, men slett ikke alle.

– På 1970-tallet ble det bygget veldig mye, og hvis du kjører rundt i en bil fra 1975 og aldri har hatt denne bilen på service, så vil du ­sannsynligvis skjønne at den bilen er trafikkfarlig. Noe av det samme er det med boliger og brannfare. Du før få foretatt en sjekk av det elektriske anlegget ved jevne mellomrom, mener han.

– Like ofte som vi har bilen vår på «EU-­kontroll»?

Haneseth Gruppen har hovedkontor i Harstad, men dekker hele Nord-Norge og har rundt 400 ansatte. Det gjør Haneseth til en av landsdelens største aktører innen sine fagområder.

– Kanskje ikke like ofte, men der du har bilen på kontroll hvert andre år, kan du kanskje skaffe deg en rutine med «el-sjekk» hvert femte år. Det blir ­billigere hvis du tar en slik sjekk jevnlig. Går det 20 år mellom hver gang, kan jeg ikke garantere for at det ikke blir avdekket avvik som trenger utskifting eller reparasjoner som koster litt penger. Men foretar du tilsynet jevnlig, blir endringene som må gjøres veldig små, mener han.

Økning i elbiler

– Og investeringen som legges inn i jevnlig «el-sjekk» kan man hente inn igjen ved at man sparer penger på forsikringen?

– Noen har spart en del på forsikring, ja, men det aller største gevinsten ligger kanskje i bedre nattesøvn, fordi man slipper unna med store bekymringer. Svikt i det elektriske anlegget er en vanlig årsak til boligbrann, og det er en stor lettelse å vite at man gjør hva man kan for å redusere denne risikoen, mener han.

Hverdagslivet vårt har gjennomgått store forandringer siden de boligene som ble bygget på 1970-tallet ble reist. I dag er elektrisitet blitt totalt dominerende som varmekilde i hjemmene – og i de senere årene har elektrisiteten blitt en viktigere energikilde til bilparken. Svein-Arne Ludvigsen og Haneseth har merket økningen i antall elbiler.

– I perioder har vi kjørt kampanjer på elbil­ladere og montering av disse, og dette har vært en suksess på alle vis. Ladere til elbiler krever mye effekt, så det er viktig at sikringsskapet tilpasses til dette og at monteringen gjøres ordentlig. Bruk av skjøteledninger og «nødladere» eller «hytte­ladere» fører ikke bare til lang ladetid. Sånt er selvsagt heller ikke trygt, sier han.

Flere artikler