Gå til hovedinnhold
6. desember 2021 Medlem og partner Partner

Kan behandle tørre øyne

Visste du at rennende øyne er et av de vanligste symptomene på tørre øyne? Andre symptomer kan være følelse av rusk, svie, kløe, stikking, tåkesyn og tørrhetsfølelse. På Jacob Friis Ur-Optikk kan de både undersøke og behandle tørre øyne.

På Jacob Friis kan du få undersøkt øynene dine, og hjelp til eventuell behandling. Kanskje trenger du justering av briller eller kanskje har du betente tårekanaler. Optometrist Annichen Friis-Sandness demonstrerer her en slik undersøkelse sammen med en av sine ansatte, Ingvild Alfsen.

– Hvis du jobber mye på skjerm og synes øynene kjennes slitne eller at de klør, så kan dette være et tegn på tørre øyne, eller at du trenger korrigering i form av briller. Det er også et symptom på tørre øyne om du har rennende øyne om morgenen, eller når du går ute i vinden, forklarer Annichen Friis, daglig leder ved Jacob Friis Ur-Optikk i Storgata i Tromsø.

Andre årsaker til tørre øyne er bruk av medisiner, alder og hormonelle endringer i kroppen. Kvinner har oftere tørre øyne enn menn og tørrheten kan oppstå i forbindelse med graviditet og overgangsalder. Mange med revmatisme opplever dårlig tårefilmkvalitet, spesielt utsatt er de med Sjøgrens syndrom og rosacea.

Ingvild Alfsen, Annichen Friis-Sandness og Andreas Friis i butikken til Jacob Friis Ur-Optikk AS. Søskenparet Annichen og Andreas driver i dag forretningen som ble etablert av deres oldefar i Storgata 60, tilbake i 1903.

Lysbehandling av tørre øyne

Det finnes flere måter å behandle tørre øyne på. Aller først må øynene dine undersøkes av optiker for å finne ut av årsaken til at øynene er tørre, og så må behandlingen tilpasses deretter.

Annichen Friis-Sandness er daglig leder og optometrist i Jacob Friis Ur-Optikk AS.

– Undersøkelsen innebærer at vi kartlegger tårefilmkvalitet, hvilken type og grad av tørrhet det er, vi filmer, fotograferer og observerer tårefilm, øyelokk og kjertelfunksjon, forklarer Friis-Sandness som er fagutdannet optometrist.

IPL står for intense-puls-light, og er en lysbehandling som forbedrer kjertelfunksjonen til de meibomske kjertlene i stedet for å bare lindre på symptomene. Meibomske kjertler er en rekke store, talgkjertler langs øyelokkenes bakside. Munningene av disse kjertlene er lett synlige som en rekke punkter med jevn avstand.

– Lyspulsene fra IPL-behandling tilfører varme inn i kjertlene slik at vi kan klemme ut stivnet og betent puss, og utføres med påfølgende massasje av kjertlene. I tillegg vil lysbehandlingen ha effekt i ukene etter ved at inflammasjon i og rundt kjertlene reduseres, forklarer optometristen.

Helt siden 1903 har den samme familien drevet bedrift i dette bygget i Storgata i Tromsø.

Flere årsaker til tørre øyne

Selv om ytre og indre forhold påvirker tåre­filmen på hver sin måte er det også helt lokale forhold i øyelokkene som forårsaker tørre øyne.

– Inflammasjon, som er en betennelse uten infeksjon, i hårsekkene og i kjertlene på våtkanten til øyet er det vi oftest ser som årsak til tørre øyne. Slik betennelse kalles blefaritt når det ligger rundt hårsekkene og meibomitt eller meibomsk kjerteldys­funksjon når det er det lipidproduserende kjertlene på øyelokkene som er betent. Disse kjertlene skal normalt skille ut en lettflytende olje som danner det ytterste laget i tårefilmen og hindrer at den fordamper. Når dette lipidlaget mangler eller har for dårlig kvalitet fordamper tårefilmen og forårsaker tørre øyne. Dette kan gi følelse av tørrhet og rusk, men ofte også rennende øyne fordi den bindes dårlig til øyet og gir ekstra mye tårer som ren refleks når øyet blir tørt. Det er disse refleks­tårene som renner over, forklarer Annichen Friis-Sandness.

Jacob Friis kan uansett undersøke øynene dine og deretter iverksette behandling.

Flere artikler