Gå til hovedinnhold
17. mars 2021 Fag og forvaltning Forvaltning

Unik ny rense­teknologi på kjøkkenet

Du trenger ikke lenger hull i veggen og uttrekk til luft fra kjøkkenvifta. PlasmaMade heter produktet som ikke bare fjerner matlukt, pollen, bakterier og svevestøv fra hund og katt: Det er selvrensende og tilfører ny, ren luft i rommet.

Butikksjef Lars Abelsen og salgssjef Frank Tronsen viser fram det nye PlasmaMade-produktet, som gjør avtrekk til luft fra kjøkkenet unødvendig.

Produktet blir stadig mer populært i nye byggeprosjekt, og som fjerner problemet med matlukt på tvers av etasjer og oppganger i leilighetsbygg. PlasmaMade markedsfører seg som et godt, grønt alternativ, siden oppvarmet luft fra boligen ikke sendes ut gjennom ventilatoren.

– Da vi lanserte produktet for snart fem år siden, hadde vi en utfordring med at mange syntes egenskapene til PlasmaMade var for gode til å være sanne. Nå er vi over denne fasen, og PlasmaMade blir benyttet i både nybygg og rehabilitering. Dette mye takket være utbyggere i Tromsø, faktisk. Her har de  tatt produktet på alvor og gjennomtestet det. Nå er det blitt svært mange prosjekt i Tromsø som ikke lenger har avtrekk til luft fra kjøkkenet, forteller salgssjef Frank Tronsen i Mediaa Service. Selskapet forhandler produktet i Skandinavia, og har nå inngått avtale for salg til privatmarkedet gjennom Elon-kjeden som er partner av BONORD.

Kun strøm nødvendig

Det eneste filteret trenger er strøm, og siden dette er et resirkulasjonsfilter behøves det en ventilasjonsrist som slipper luften tilbake til ­kjøkkenet. Dette tilsvarende det et integrert kjøleskap trenger. Filteret fjerner ikke bare stekeos og matlukt, men renser rommet for partikler som måtte finnes i lufta, og sender ren luft tilbake.

PlasmaMade benytter seg kun av kjente ­teknologier. Det unike er måten disse ­teknologiene er satt sammen på. Forøvrig er dette det eneste rensefilteret på markedet som er selvrensende, og dermed også vedlikeholdsfritt.

Teknologien er ­neder­landsk og ­utvikles ­stadig for å kunne rense luften i større rom. Her en ­illustrasjon som viser hvordan kjøkkenvifta jobber uten avtrekk til luft.

– Det er et helt unikt produkt, og det ­passer i nesten alle kjøkkenventilatorer, både vegghengte, integrerte, fritthengende, ­takventilatorer og benkeventilatorer, supplerer butikksjef Lars Abelsen ved Elon Tromsø. Han anbefaler at det bør få jobbe i 15 minutter etter at man er ferdig med matlagingen.

– Spesielt allergikere kommer med svært gode tilbakemeldinger på plasmafilteret. En av våre kunder har to katter og bestevenninnen er ekstremt allergisk. Tidligere kunne de aldri møtes hjemme hos henne på grunn av kattene. Nå setter hun filteret på en stund før venninnen kommer, og besøket kan være i huset uten å få et eneste symptom på allergi, forteller Tronsen. Filteret fjerner og renser også sigarettrøyk.

Testet i to år

PlasmaMade blir stadig benyttet i nye bolig­prosjekter, men er like godt egnet i eldre boliger og borettslag hvor alternativet for avtrekk til ventilatoren er en utfordring

– Nå kan kanaler og luftegater for å trekke ut stekeos fjernes eller tettes. Vi har levert vårt produkt til en til en rekke nybygde blokker, og utbygger sparer både areal og kostnader på dette, sier Tronsen.

Inne i PlasmaMaid er det fire forskjellige filter som renser luften for lukt og partikler. Lufta som kommer ut igjen er ren og ny.

Plasmafilteret kommer i tre ulike varianter, og har en driftstid på 9000 timer, som tilsvarer to timers daglig drift i 12 år eller en times daglig bruk i 24 år. Veiledende pris på den rimeligste er per dato 7200 kroner, opplyser Abelsen, som også har solgt filteret til hyttekjøkken.

Gründer med allergisk sønn

PlasmaMade er oppfunnet i Nederland. ­Gründeren heter Martin van der Sluis. Han jobbet opprinnelig med ventilasjon, og da han fikk en sønn som var svært allergisk, bestemte han seg for å finne noe som kunne skape et bedre inneklima for guttungen. Ikke bare løste han dette problemet, men teknologien tas nå i bruk i stadig flere sammenhenger.

– Den nederlandske stat og Universitetet i Eindhoven forsker sammen med PlasmaMade på videre utvikling av disse filtrene, blant annet med tanke på rensing av lufta i større rom, forteller Frank Tronsen.

Flere artikler