Gå til hovedinnhold
20. mai 2022 Allmøte Nyheter

Alkohol har et overdrevent fokus

Frykten for økt alkoholkonsum har vært et hinder for etablering av skjenkesteder i nærmiljøene. Bransjen mener frykten er ubegrunnet.

Mohammad Ali Miri opplevde motstand fra naboene da han ønsket skjenkebevilling til nærmiljørestauranten «La Speranza». I dag er mange av dem som den gang var kritisk blitt viktige stamkunder.

– Folk kommer ikke til «La Speranza» for å drikke og danse. De kommer for å spise og for å prate sammen, mener Mohammad Ali Miri, som snart kan markere at det er 20 år siden han åpnet bydelsrestauranten på Håpet.

Miri vet hva han snakker om når temaet er bydelsrestauranter. Han har erfaring med å starte opp spisesteder i både Tromsdalen, på Stakkevollan og på Kvaløysletta – i tillegg til Håpet – og vet hva som fungerer – og synet hans deles av salgsdirektør Robin Berntsen på Mack.

Nokså stabilt konsum

– Alle synes jo det er viktig med tilbud i lokalmiljøet, men vi snakker jo mindre anstrengt om viktigheten av lokalbutikken som selger dagligvarer, enn vi gjør om en lokal pub som selger alkohol. Fordommer får ta noe av skylda for dette, men i virkeligheten er ikke svingningene i alkoholkonsumet så store at en lokal pub eller restaurant vil utgjøre den store forskjellen, påpeker han.

– Svingningene i alkoholkonsumet er ikke så store at nærmiljøsteder vil utgjøre noen merkbar forskjell, mener salgsdirektør Robin Berntsen i Mack.

Utviklingen i drikkemønstrene beveger seg veldig sakte, men pandemien viste store utslag, ikke minst fordi grensehandelen opphørte for en periode.

– Normalt fordeler ølomsetningen til Mack seg med 70 prosent på dagligvarehandel og 30 prosent på uteliv. Under pandemien var andelen på dagligvarehandelen helt oppe i 90 prosent, mens vi nå er på vei tilbake til «normalen», forklarer han.

Nødvendig for å kunne drive

Da Miri skulle åpne sin «La Speranza» opplevde han stor motstand fra lokalbefolkningen, som fryktet at en restaurant med alkoholservering skulle bidra til fyll og uro.

– I dag er mange av de naboene som den gang var motstandere, noen av de fineste stamgjestene våre, forteller han.

– Men hvis alkoholen ikke betyr så mye, hvorfor er det da så viktig med skjenkebevilling?

– Fordi det har vist seg at skjenkebevilling er helt nødvendig for å kunne overleve som restaurant. Hadde vi levd i et muslimsk land hadde det sikkert vært annerledes, men i Norge vil gjestene ha mulighet til å velge, selv om dette ikke betyr at de drikker så veldig mye alkohol på restauranter som dette, mener han.

Flere artikler