

HVA
Fugletitting er en ganske utbredt hobby, der man observerer ulike arter – som hobbyornitologer. Noen nøyer seg med å observere fuglene i nærmiljøet, mens andre kombinerer interessen for fugler med å utvikle egne ferdigheter som naturfotograf.
HVORFOR
Fugletitting er en fin måte å komme ut i naturen på, og er dessuten viktig for den mentale helsa. Britiske studier forteller at folk som bor i nabolag med mer fugler, busker og trær har mindre sannsynlighet for å utvikle lidelser som angst, stress og depresjon.
HVOR
For den som ønsker å ta den nye hobbyen til et høyere nivå, utenfor eget nærmiljø, tilbys det organiserte turer av ulike foreninger og kommersielle aktører. I Varanger er fugleturisme noe det satses bevisst på.
HVORDAN
Det finnes særlig to former for fugletittere. «Kryssere» eller «artskryssere» har et mål om å registrere så mange arter som mulig, og krysser disse av i ei egen bok. Andre synes det er mer spennende å følge én spesiell art over lengre tid.
NÅR
Selvsagt er sommerhalvåret best egnet for fugletitting, men denne regelen gjelder ikke uten unntak. Noe som gjør Varangerfjorden attraktiv for fugletittere, er at mange arktiske fuglearter, som hekker i Øst-Sibir og Alaska, overvintrer i Varanger.