Gå til hovedinnhold
Reportasje

Det globale symbolet

HVA

Hvis du besøker Hammerfest og har tid til overs, bør du absolutt avlegge Meridianstøtta et besøk. Monumentet i granitt og kobber ble tegnet av den tyskfødte norske arkitekten Wilhelm von Hanno, og tjener selv i dag som et symbol på den posisjonen Hammerfest har i verdensgeografien.

HVORFOR

Dette er ett av 34 punkter som ble benyttet av den tyske astronomen Fredrich Georg Wilhelm von Struve, som målte jordklodens størrelse og form. Det ambisiøse prosjektet hans ble støttet av kong Oscar av Norge-Sverige og Aleksander I av Russland.

HVOR

Du finner meridianstøtta på Fuglenes, altså ganske sentrums­nært. Motsatsen, altså den motsatte enden av meridianbuen, befinner seg i Stara Nekrasivka Ukraina ved Svartehavet – 2.820 kilometer lenger sør. Mellom disse ble det satt opp 34 geodetiske punkter, 265 målepunkter og 60 hjelpepunkter.

HVORDAN

På Stuves tid visste man selvsagt at jordkloden er rund, og man visste at kloden er «flatklemt» ved polene. Men ­metodene for å beregne graden av dette var mangelfulle. Ved hjelp av ­triangulering lyktes prosjektet i å vise at en buegrad langs ­meridianen er 359 meter kortere ved Svartehavet enn ved ­Nordishavet.

NÅR

De vitenskapelige målingene ble avsluttet i 1852, og meridianstøtta i Hammerfest ble reist i 1854. På slutten av andre verdenskrig ble den flyttet for å unngå skade, men ble gjenreist i 1949. I mange år fremsto den anonym, men er i dag opplyst og lett tilgjengelig.

Flere artikler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier. Du kan lese mer om dette under våre personvernerklæring. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.