Gå til hovedinnhold
Bonord mener

Det stødige skipet i stormen

■■■ Bonord har et mål om å være en tydelig samfunnsaktør. Vi skal skaffe rimelige boliger til våre medlemmer, men ­engasjementet strekker seg lenger enn dette. Vi lever for, av og sammen med våre kunder og medlemmer – gjerne gjennom hele livsløpet. Derfor ­engasjerer vi oss for å skape gode liv, ikke bare gode boliger. Vi ønsker å ta plass i den politiske debatten, for å kunne snakke på vegne av alle våre medlemmer og deres interesser.

Ikke alle liker ambisjonene våre, eller grepene vi har gjort for å kunne etterleve disse. Noen mener vi beveger oss inn på enemerker som burde vært forbeholdt andre. Noen kritiserer oss for at vi over lang tid har jobbet for å bygge egenkapital, og derfor har blitt for kommersiell. Noen kritiserer oss for at vi har investert for mye i kompetansebygging og organisasjonsutvikling. Noen mistrives med hele organisasjonsmodellen vår, der «fellesgjeld» er en del av hverdagsspråket, og store investeringer for renovering utføres i et samlet løft. Noen ynder å holde fast ved gamle merkelapper, om boligbyggelagene som trauste, med boliger i borettslag som aldri når de aller høyeste salgssummene og de største verdistigningene.

Kritikken er til å leve med. Bonord blir bedre av kritikk!

Samtidig er det i perioder som den vi akkurat nå opplever, at Bonord er viktigere enn noen andre aktører i boligmarkedet

Kurt Figenschau

 

■■■ Samtidig er det i perioder som den vi akkurat nå opplever, at Bonord er viktigere enn noen andre aktører i boligmarkedet. Med krig i Europa har vi fått en råvarekrise som har økt prisene i ­butikkene. Energimangel fører til økte strømpriser – også hos oss. Vi har fått erfare renteøkninger, som de fleste av oss ikke har opplevd på veldig lenge. Ved vår forrige krise, pandemien, kunne statlige myndigheter pøse på med penger for å stimulere til ­aktivitet. Denne muligheten finnes ikke i dag, fordi dette kan bidra til inflasjon, og dermed øke det vi ønsker å senke, og senke det vi ønsker å øke. Det de fleste av oss sitter igjen med ved inngangen til julefeiringen, er sannsynligvis følelsen av usikkerhet.

■■■ Trygghet ligger i ryggmargen for alt det Bonord er. Og gjør. Og forvalter. Og forfekter.

Ja, det er helt riktig at det å kjøpe en bolig i et borettslag ikke er den sikreste veien til storslagen gevinst og merkbar prisøkning når markedet er på opptur. Men også borettslagsleilighetene har sin tydelige verdistigning i et langsiktig perspektiv, og det er enda mer sant at borettslagsleilighetene ikke opplever samme verdifall og risiko for økonomisk tap, hvis markedet er på nedtur. Trygghet er alltid viktigst av alt, men noen ganger merkes dette bedre enn andre.

Kanskje var det ikke så dumt at Bonord investerte i kompetanse og organisasjonsutvikling, når vi først skulle havne i en situasjon der mange borettslag skulle få uventede behov for kloke råd av juridisk eller økonomisk art?

«Fellesgjeld» er en del av dagligtalen, men «felles styrke» er ofte glemt. Kanskje er det ikke så dumt å være Bonord-medlem, med de fordelene og bonusene dette innebærer? Den dagen vaskemaskinen eller TVen ryker, kan bonusene komme godt med, i en hverdag der sluttsummen på de fleste kassalapper er blitt høyere.

Kanskje har det ikke vært så dumt at Bonord over år har bygd opp egenkapital og gjort seg i stand til å gjennomføre ambisiøse prosjekter, selv i tider preget av usikkerhet, der andre «ser ting an»?

Og hva med det politiske ordskiftet? Jo, vi SKAL ta plass. Vi ønsker å legge til rette for gode liv og gode nærmiljøer. Da skal vi protestere når lokale myndigheter vurderer å redusere nærmiljø­tilbudene. Vi skal ha forståelse for de utfordringene sentrale aktører må forholde seg til, men vi skal protestere når de blir urimelige i den byrden de fører videre på medlemmene våre. Da bruker vi de musklene størrelsen vår gjør oss berettiget til.

■■■ Usikkerhet gjør noe med alle. Usikre tider gjør noe med samfunnet vårt. Men vi trenger ikke å bli dårligere av den grunn; som mennesker eller felleskap. Vi kan mobilisere det beste i oss selv. Bonord har til hensikt å løfte frem trygghet, og å være det stødige skipet i stormen, fordi det er dette vår del av verden trenger akkurat nå.

I alle år har vi alle forberedt julehøytiden med det samme, grunnleggende ønsket. Som regel snakker vi om andre ting enn det som betyr aller mest. Vi snakker om hva vi håper skal ligge under ­juletreet. Vi snakker om svoren på ribba, eller hvem som må påta seg rollen som julenisse. Men egentlig er det bare ett ønske vi alle har. Dette ønsket vil jeg gjerne at Bonord kan bidra til. Og dette ønsket vil jeg på vegne av Bonord formidle til deg:

Ei god og fredfull jul.

Hilsen Kurt

Flere artikler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier. Du kan lese mer om dette under våre personvernerklæring. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.