Gå til hovedinnhold
21. juni 2022 Fag og forvaltning Forvaltning Nyheter

Fikk Nord-Norges første heistilskudd

– Takket være Bonord har vi fått over to millioner kroner i tilskudd fra Husbanken for å etter­installere heis, sier styreleder Tore Møller i Borettslaget Parkgata 14 i Tromsø. Han bor selv i 5. etasje, og er glad for at alle leilighetene nå er tilgjengelig for rullestolbrukere.

Tore Møller og Leif-Harald Johansen i heisen som både medfører verdistigning for den enkelte leilighet, men ikke minst enda bedre tilgjengelig slik at også beboere eller besøkende med nedsatt bevegelighet har tilgang til alle etasjer. Her er 22 leiligheter fra 2. til 5. etasje.

– Jeg skal ikke legge skjul på at det er deilig å kjøre opp med alle handleposene, istedenfor å bære de opp fem etasjer. Men dette har jo en bakside også: Nå må jeg vel begynne å trene, fleiper Tore Møller, som er en veldig stolt styreleder nå når renoverings­prosjektet nærmer seg fullført.

Første i nord

Borettslaget Parkgata 14 i Tromsø er etter det Bonord kjenner til, det aller første boligselskapet nord for Trondheim som klarer å utløse et slikt heistilskudd fra Husbanken.

Parkgata 14 fremstår som helt ny, med ny fasade, vinduer og dører. Fra venstre styreleder Tore Møller, styremedlem Leif-Harald Johansen og prosjektleder fra Bonord, Sigmunn Sørensen.

Direktør for Eiendomsforvaltning i Bonord, Sigmunn Sørensen, har selv vært prosjektleder for Parkgata 14. Blant annet har dette medført at de har fått Nord-Norges første tilskudd fra Husbanken for etterinstallering av heis.

– Selve heisen i seg selv er ikke så kostbar, rundt 600.000 kroner vil jeg tro. Men det å etterinstallere heis krever blant annet sprinkleranlegg i hele bygget. Til slutt er det dette som utgjør den største kostnaden i heisprosjektet. Dessuten krever Husbanken nøyaktig dokumentasjon både på forhånd og underveis, forteller direktør for Eiendomsforvaltning i Bonord, Sigmunn Sørensen. Han har vært prosjektleder for renoveringen.

– Ja, dette hadde ikke gått uten Sigmunn. Det har vært litt ekstra med møter og ­administrasjon for oss i styret, men alt av dokumentasjon, oppfølging og byggemøter med de fire entreprenørene som har holdt på her, er det Sigmunn som tar seg av. I tillegg har han stått for søknad og ­dokumentasjon til Husbanken, forteller Møller.

Fra 1970

Den vesle betongblokka har Kongsparken som nærmeste nabo. Den har boder og næringsareal i første etasje, og så i alt 21 studioleiligheter, hver på 26 kvadrat, fordelt på de tre neste etasjene. På toppen av det hele er det en stor leilighet med ­takterrasse. Den ene heisen de nå har satt inn betjener samtlige 22 ­leiligheter.

De gamle bodene av tre er erstattet av brannsikre bodløsninger.

Styrelederen sier leilighetene til nå har hatt en viss gjennomtrekk, og at det ikke har vært så mange godt voksne blant ­beboerne. Trolig på grunn av mangelen på heis.

– Blokka er bygget i 1970. Dette har normalt vært et populært borettslag for førstegangskjøpere, og for eksempel studenter. Men den er også ment å være et alternativ for enslige voksne som vil bo sentralt, forteller styrelederen.

For det bare noen få meter ned til handlegatene i Tromsø sentrum.

– Vi er veldig stolte av at vi nå er så tilgjengelig at en rullestolbruker nylig kjøpte leilighet i blokka vår, fortsetter Møller.

Parkgata 14 ble bygget i 1970, og er nå totalrenovert.

Ved siden av heisen har blokka blitt ­renovert både innvendig og utvendig. Totalt har prosjektet kostet rundt 12 millioner kroner, hvor da sprinkleranlegg, brann­varslings­anlegg, bygningsmessige ­tilpasninger og alt annet tilknyttet heisen utgjør drøyt halvparten av kostnadene.

Ny fasade

Ved siden av heisen er alle bodene i første etasje revet og erstattet med nye. Blokka har fått nye vinduer og dører, fjernvarme, ny hovedtavle, ledlys som reagerer på ­bevegelse eller lyder i alle fellesareal, og i tillegg er blokka pusset og malt utvendig.

Leif-Harald Johansen og Tore Møller forteller at renoveringen ble vedtatt i februar 2020, like før Norge stengte ned på grunn av covid-pandemien. Dermed ble alt litt utsatt, men sommeren 2022 er renoveringen ferdig.

– Vi har økt felleskostnadene litt i de årene vi har forberedt dette prosjektet, hvilket betyr at vi ikke får noe ­utgiftshopp nå, sier styrelederen. Han påpeker at strøm­kostnadene har gått ned som følge av renoveringen.

Møller og styremedlem Leif-Harald Johansen forsikrer at dette har vært et godt planlagt prosjekt, som startet med en konsekvensutredning fra Bonord.

– I praksis har vi fått en helt ny blokk, vi er storligen fornøyd, sier Møller.

Flere artikler