Gå til hovedinnhold
22. juni 2022 Medlem Nyheter

Fire borettslag vant 50.000

Bonords aller første Bomiljøpris ble delt i fire mellom svært så ulike, men likevel svært så viktige bomiljøprosjekt. Hver av vinnerne fikk dermed 50.000 kroner til å bruke på sine prosjekter.

Glade vinnere av Bomiljøprisen 2022. Her representanter fra Vesterlia borettslag og Granittvegen borettslag.

– Etter prisen har vi fått 50.000 kroner av borettslaget også, og pengene har vi blant annet brukt til å etablere dyrkingskasser. Vi er i ferd med å etablere et dyrkingslag. I tillegg jobber vi med å få nye benker rundt to av lekeplassene, en i øvre del og en i nedre. Planen videre denne sommeren er å få opp nye levegger og sol-plattinger. Så er mange av benkene våre fra 80-tallet, og må fornyes, forteller Marit Falck. Hun representerer det største borettslaget blant årets fire vinnere: Granittvegen borettslag. Her sitter hun i styret, og sammen med en engasjert liten gjeng er hun primus motor for bomiljøprosjektet.

På de få ukene som er gått etter at de vant prisen, har stadig flere av de 260 andelshaverne i borettslaget meldt seg for å bidra til fellesskapet gjennom prosjektet. Hun ser at prispengene har fungert som en spire som avler stadig større deltakelse og initiativ.

– Denne prisen fra Bonord har fungert som en katalysator for oss for å få til stadig flere ting, sier en engasjert Marit Falck.

Umulig uten

– Jeg kan si det så enkelt som at hadde ikke vært for Bomiljøprisen hadde vi ikke kunnet gjennomføre vårt prosjekt, sier Rolv Mallaug som er nestleder i Fagerlia Terrasse Borettslag. Laget ligger på Bardufoss og har 26 andelseiere.

– Vårt borettslag er et seniorlag med beboere som ikke lenger har helse eller kropp til å delta i større dugnadsprosjekt. Derfor må vi alltid leie inn folk når noe skal gjøres. Borettslaget har dermed ikke økonomi til å utføre noe annet enn teknisk vedlikehold, forklarer han.

Beboerne har likevel i lang tid hatt lyst på oppfrisking av slitte og sykehushvite inngangsparti og trapperom.

– Uten disse pengene hadde dette prosjektet aldri blitt noe av. Men nå har vi allerede satt inn nye møbler i inngangs­partiene, og skal i løpet av sommeren pynte med blomster og bilder. Så blir trappe­rommene malt i friske farger, en for hver etasje, forteller Mallaug.

Stort mangfold

Bonord er opptatt av gode bomiljø, og har derfor etablert en egen Bomiljøpris. Alle boligselskap tilknyttet Bonord kan nominere sine prosjekt som de enten har gjennomført, eller har planer om. Kriteriene er at prosjektet skal kunne bidra til viktige endringer som for eksempel bedre bomiljø, økt mangfold, økt inkludering, økt trivsel og samhørighet, og bedre bærekraft og miljø.

Administrerende direktør Kurt Figenschau har selv deltatt i juryen, og er svært begeistret over mangfoldet blant de nominerte kandidatene.

– Her har vi både de yngste stemmene og seniorene representert. Prosjektene er svært ulike, men likevel svært viktige i sine bomiljø, og det er svært gledelig at prisen allerede har gitt resultater. Jeg håper virkelig at alle disse fire lykkes med prosjektene sine, sier Figenschau, som delte ut Bomiljøprisen på Bonords generalfor­samling i mai.

200.000 i potten

Totalt setter Bonord av 200.000 kroner i prispenger hvert år. En egen jury ser på de nominerte og innstiller fra en til fire prisvinnere. Det betyr at prisen minimum er på kroner 50.000 til vinnerne. Men er et prosjekt godt nok kan det vinne hele potten alene – 200.000 kroner.

Neste år er det ny sjanse. De som vil delta sender inn en video av hva de vil få til, og så vil vinnerne annonseres på neste års generalforsamling i Bonord.

Årets vinnere av Bomiljøprisen

Håpet Velforening i Tromsø. Jobber på tvers av fem ulike borettslag i området. Deres tiltak er å oppgradere grusbanen på Håpet. Det vil si drenere vekk vann (bildet), og lage et flott fotball­område med gode grillplasser rundt. Om vinteren ønsker de isbane samme sted. I tillegg har de erfart at de trenger en redskapsbod med kodelås, hvor de blant annet kan lagre snøfreseren de tenker kjøpe. Budsjettet for prosjektet er på ca 120.000 kroner.

Fagerlia Terrasse Borettslag på Bardufoss. Ønsker å oppgradere felles­arealene innendørs med nye møbler i fellesarealene, flere bilder, og så vil de erstatte hvite og kjedelige trapperom (bildet) med mer farger. Fagerlia er et seniorlag og har behov for å kjøpe alle tjenester eksternt. Budsjett på ca. 60.000 kroner.

Granittvegen Borettslag i Tromsø. Borettslag med 260 andeler som ønsker å oppgradere utearealene (bildet) slik at det er flere soner å oppholde seg i med litt ulik funksjon: noe til lek, annet til hvile og avkobling og andre steder igjen med dyrkningskasser og hagebruk. Prosjektet har mål om mer kontakt og fellesskap mellom beboere i øvre og nedre del av borettslaget. Budsjett på drøyt 200.000 kroner.

Vestlia Borettslag i Tromsø ønsker å oppgradere lekeplassen sin (bildet). Den er svært populær, men underlaget trenger å skiftes ut og lekestativene må males. Budsjett: 50.000 kroner.

Flere artikler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier. Du kan lese mer om dette under våre personvernerklæring. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.