Gå til hovedinnhold
25. april 2022 Allmøte

Forebygging står i fare for å bli en klisje

Benjamin Arvola Notkevich advarer mot at gode erklæringer om forebygging kan ende med å bli fullstendig innholdsløse.

Benjamin Arvola Notkevich frykter for konsekvensene av manglende forebygging for barn og unge.

Notkevich var som politiker leder i Oppvekst- og utdanningsutvalget i Tromsø kommune, inntil han på senhøsten 2021 ble rådgiver i rektors stab ved universitetet. Forebygging mot utenforskap er noe av det han sterkest har engasjert seg i.

Mangler vilje til investering

– Jeg tviler ikke på at alle er enig i at utenforskap koster samfunnet veldig mye, og jeg tror alle forstår at det er mye billigere å forebygge enn det er å reparere når skadene først begynner å gjøre seg gjeldende. Men selv med all den gode velviljen på plass, er det ikke mulig å se at den har ført til vilje til å investere penger i forebyggende tiltak, sier han.

Han har studert kommunale budsjetter, år for år – i flere tiår tilbake – uten å oppdage noen tydelig trend om at det har vært noen sterk vilje til å sette av penger i budsjettene til tiltak som kunne virket kontret forebyggende.

– Satsing på fritidsklubber kunne vært ett slikt tiltak, men jeg har ikke sett at det noen gang har vært gjort noe krafttak for denne sektoren, sier han.

Fagleder mener behovet for alternative arenaer for mestring er størst i aldersgruppen 9-12 år.

 

Erling Solvang er fagleder for fritid i Tromsø kommune. Han deler store deler av beskrivelsen til Notkevich, men har en presisering som han mener det er viktig å tilføye.

Juniorklubbene en viktig arena

– Mange omtaler ofte fritidsklubbene som ett tilbud – og dette blir litt upresist, ettersom tilbudet retter seg mot ungdom i alle aldre – helt opp til dem som befinner seg i tidlige 20-årene, sier han.

– I arbeidet med forebygging av utenforskap, er juniorklubbene den mest målrettede arenaen. Dette tilbudet retter seg mot ungdom som går på 4.-7. trinn – altså aldersgruppen mellom 9- og 12 år. Her finnes det noen som trenger alternative mestringsarenaer, og som kanskje ikke får utløp for talentet sitt i klasserommet eller i idrettslaget, mener han.

– Prioriteres juniorklubbene i dag?

– Ja, det mener jeg, ut fra de rammene som finnes. I Tromsø har vi seks juniorklubber ute i bydelene, mens vi har tre ungdomsklubber, som retter seg mot ungdom mellom 13- og 23 år, forteller han.

Flere artikler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier. Du kan lese mer om dette under våre personvernerklæring. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.