Gå til hovedinnhold
3. mai 2022 Allmøte Nyheter

Fortettingen har gått utover helsa

Mange har vært kritisk til den massive boligfortettingen. Organisasjonssjef Sylvi Ofstad i idrettskretsen er den første som erklærer at fortettingen er direkte helseskadelig.

Organisasjonssjef Sylvi Ofstad i Troms og Finnmark idrettskrets mener vi allerede merker de helsemessige konsekvensene av at det ikke har vært prioritert arealer til idrettsanlegg under den sterke veksten i boligbyggingen.

– I løpet av de siste 10-20 årene har det vært bygget så ufattelig mange boliger at vi ikke har tatt oss tid til å tenke på hva vi ellers trenger å få på plass i nærheten av der vi bor. Vi mangler arenaer for fysisk og sosial utfoldelse, og de helsemessige konsekvensene av dette har allerede begynt å melde seg, sier hun.

Urovekkende helseutvikling

Manglende fysisk aktivitet har åpenbare konsekvenser på helsa, men nesten enda mer bekymringsfullt er det at Tromsø er i ferd med å markere seg negativt på statistikken over psykisk «uhelse», i så stor grad at det også viser seg i økende selvmordsrate blant ungdom.

– Det er mye vi ikke vet om årsaker og sammenhenger, men samtidig burde vi ta konsekvensen av det vi faktisk vet. Veldig mange av de standardiserte lekeplassene som står tomme rundt omkring i bydelene. Og samtidig har Tromsø opplevd en enorm suksess med utbyggingen av Charlottenlund som en aktivitetspark. Jeg forventer ikke at vi på kort sikt skal klare å få etablert slike aktivitetsparker i hver eneste bydel. Men vi bør i alle fall kunne prate høyt om dette, mener hun.

– Hvor stort er etterslepet på idrettsanlegg i Tromsø?

– Stort! Tromsø har ei like stor utfordring som andre norske byer i sterk vekst. De idrettene som særlig sliter med mangel på anlegg, er de store innendørsidrettene som har et skrikende behov for at det bygges flere idrettshaller. Slike har det ikke vært planlagt for når den massive boligbyggingen har pågått, sier hun.

– Er mangelen på ledige arealer så kritisk at det er for sent å hente inn etterslepet?

– Jeg vil ikke si at noe er for sent. Vi er der vi er, og både det offentlige og private må prioritere både areal og utbygging av anlegg til idrett og aktivitet, sier hun.

Opprinnelig landlige omgivelser

Jørgen Hveding Andreassen er daglig leder i Hamna IL, og kjenner seg igjen i beskrivelsen til Ofstad.

– I dag står vi i en situasjon der vi er nødt til å velge mellom to onder. Hvis vi skal få bygget en etterlengtet fotballbane, så må vi gripe inn i Tromsømarka, påpeker daglig leder Jørgen Hveding Andreassen i Hamna IL.

– Vi er jo så heldig at vi har en idrettshall i Hamna, men der er til gjengjeld kapasiteten sprengt. Og så er det samtidig andre anlegg vi mangler i bydelen, forteller han.

Han vet hva han snakker om når det handler om utviklingen av Hamna.

– Jeg er jo oppvokst i denne bydelen, og har hørt historiene om at dette området var så landlig at folk fra byen hadde hytte her. Siden har utviklingen vært eksplosiv og veksten har vært formidabel. Jeg har ingen problemer med å forstå logikken, for det er selvsagt mye mer lønnsomt å bygge ei boligblokk enn en fotballbane for 11’er-fotball, men i dag står vi i en situasjon der vi er nødt til å velge mellom to onder. Hvis vi skal få bygget en etterlengtet fotballbane, så betyr det at vi må gripe inn i Tromsømarka, og dette er jo egentlig ikke ønskelig, sier han.

Flere artikler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier. Du kan lese mer om dette under våre personvernerklæring. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.