Gå til hovedinnhold
29. november 2022 Nyheter

Fortsatt prisvekst i Tromsø og Harstad

■■■ Til tross for en urolig tid hvor prisene på drivstoff, mat og energi har skutt i været, og med ei rente på vei oppover, er det foreløpig ingen store endringer i boligmarkedet. Bolig er fortsatt noe av det tryggeste du kan investere i, selv om vi i årene som kommer ikke kan vente at prisveksten i markedet skal være like bratt. Heldigvis – kan vi si – for dem som fortsatt ikke har fått realisert boligdrømmen sin. Som du kan lese på side 6 og 7 her i Bolyst, har det aldri vært vanskeligere for førstegangsetablerere å komme seg inn på boligmarkedet. Undersøkelsen som NBBL har gjort i Tromsø, viser at det i løpet av de ti siste årene har det blitt mer enn dobbelt så vanskelig unge etablerer å finne boliger som de faktisk får finansiert.

Bare de siste fem årene har prisene i Tromsø økt med 20 prosent! Går vi 10 år tilbake i tid er den totale prisstigningen på hele 70 prosent! Oslo er det eneste stedet i landet hvor prisene har vokst mer enn her.

■■■ Gjennom de 16 årene jeg har vært eiendomsmegler i Tromsø har jeg opplevd alt fra at det sto kø på trappa på visning, og at boliger ble solgt nesten i det samme de ble lagt ut. Jeg har også opplevd at ingen ringte på. Vi vil alltid ha konjunkturer og svingninger. For markedet og byen som helhet kan det være sunt om markedet nå tar et lite hvileskjær og normaliserer seg. Hittil i år har prisveksten i Tromsø vært på 3,4 prosent, mens dette tallet for landet som helhet er på 4,7 prosent.

Harstad har det «heteste» markedet i nord akkurat nå. Her har prisene vokst betydelig mer enn landsgjennomsnittet siste år. I oktober var gjennomsnittsprisen på 30.280 kroner per kvadrat. Det er oppgangen på 8,9 prosent bare fra september, og 20 prosent høyere i forhold til oktober 2021.

■■■ Å eie egen bolig er fortsatt den beste sparebøssa du kan ha, og jeg er ikke i tvil om at det fortsatt er slik at du vil få en pen gevinst på investeringen din om du kjøper nå, og ikke trenger å selge igjen før om tre til fem år.

I tillegg er det å eie egen bolig tryggere enn noen gang. Det norske boligmarkedet aldri vært strengere regulert enn det er nå. Vi har fått boliglånsforsikring, og i borettslag finnes trygghetsordninger i et antall og omfang som aldri før. Alle som har prøvd å få finansieringsbevis fra en bank for å investere i bolig, vet at de granskes i alle retninger. For dem som får lån, har bankene allerede tatt høyde for at du skal tåle ei rente på mellom 5 og 6 prosent uten problem. I tillegg regner banken inn en buffer på at den boligen du eventuelt skal selge, slik at den skal tåle å synke i verdi før du får den solgt. Bankene gjør sine beregninger for at både de og du skal være så trygg som mulig.

■■■ Jeg tror derfor andre markeder vil merke betydelig mer til uroen og krisen i Europa enn det norske ­boligmarkedet. Boligmarkedet ser kun ut til å ­normalisere seg, og vi forventer derfor at den unormalt kraftige prisveksten blir noe slakere i tiden som kommer. De som har behov for å bytte bolig: til noe større, eller til noe mer lettstelt, de vil fortsette med det. Førstegangs­etablerere vil fortsette å forsøke å komme seg over fra å leie i et dyrt marked, til å kunne eie selv.

Om du vurderte å selge sist vår, men valgte å sitte på gjerdet litt for å se an utviklingen, vil du altså få enda mer igjen om du selger nå. Du som er i kjøpemodus kan ta med seg at det alltid er stille i markedet nå rundt jul, siden de fleste av oss da heller fokuserer på juleforberedelser og -feiring. Muligheten til å gjøre seg gode kupp i en periode når det ikke er så mange andre å konkurrere med, er derfor til stede. Selv skulle jeg gjerne vært i en posisjon til å kjøpe nå. Det er mye spennende i markedet både i Tromsø og i Harstad.

Flere artikler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier. Du kan lese mer om dette under våre personvernerklæring. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.