Gå til hovedinnhold
Kjøkkenveien

Identitetsmarkøren

Med lefser i fryseboksen er du alltid forberedt på uventet besøk, og aldri uten mulighet til å servere noe godt til kaffen. Lefser er en viktig del av skandinavisk matkultur, og det mest spennende er at variasjonene er så mange, både ut fra geografi, årstid og bruksområder.

Til vår lefse bruker vi fløtemysost, men det finnes ­selvsagt et utall av smaker du kan prøve det frem til.

  • 600 g helmelk
  • 800 g kulturmelk
  • 280 g sukker, 180 g smør, 30 g hornsalt
  • 2600 g hvetemel

Blandingen eltes i minst 25 min i kjøkkenmaskin. Del opp emner på ca 90 g, som formes til en bolle og deretter kjevles ut til ønsket størrelse. Deretter steker man lefsene på ei takke i noen få sekunder. Bare den ene siden skal stekes.

Legg lefsene på rist, og gjerne i et linklede som man pakker lefsene inn i for at de skal holde på fuktigheten.

Legg lefsene utover, spray et tynt lag vann på for at de skal holde seg myke, smør et tynt lag smør, bland sukker og kanel sammen og strø dette over. Til slutt rasper du fløtemysost over lefsene før du bretter dem pent sammen. Hvis du legger dem i fryseboksen, er det lurt å skille lefsene med matpapir. Da kan du hente ut lefsene enkeltvis.

Bengt-Gøran Thorbjørnsen

Flere artikler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier. Du kan lese mer om dette under våre personvernerklæring. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.