Gå til hovedinnhold
21. juni 2022 Kjøkkenveien

Kjemper for matlyst

Bernt Normann har i tolv år jobbet for at vi skal ta restaurantvanene med oss til grillen.

– Noe av det som gjør grilling så populært, er at man kan få nyte sola og sommeren samtidig som man lager mat, og slipper å være innestengt på kjøkkenet, mener Bernt Normann.

«Alt kan grilles» heter det i reklamen, men når det kommer til stykket griller vi ikke hva som helst: De fleste av oss er veldig preget av gamle vaner, og når vi oppsøker dagligvarebutikken handler vi det vi er vant til. Vi ender opp med det trygge; koteletter og røkte kjøttpølser, som vi legger på grillen gang etter gang – helt til vi blir lei av «grillmat».

Stol på kokken!

– Selvsagt skulle jeg ønske at flere var litt dristigere, og litt mer villig til å prøve noe nytt. Når vi går ut og spiser på restaurant har vi et helt annet syn på mat og helt andre forventninger enn hva vi har når vi står på vårt eget kjøkken. På restauranten stoler vi på kokken, og på den menyen hen setter opp. Vi er litt mer villig til å prøve nye ting, og ikke minst prioriterer vi kvalitet foran laveste pris – uten at vi av den grunn går fullstendig fra konseptene. Når vi gjør våre egne innkjøp, i dagligvarebutikken, er det trygghet og lav pris som veier tyngst, forteller Bernt Normann.

Selv i dagligvarebutikkene finner du grillmat med spennende smaker som fortjener å bli utprøvd – og slett ikke bare kjøttproduktene fra Solberg Pettersen.

I tolv år har han vært salgssjef ved Solberg Pettersen. Han lever av å levere kjøttprodukter til både «proffmarkedet» og dagligvarehandelen. Han har opplevd anerkjennelse for kvaliteten ved arbeidet, men han har likevel også erfart at det krever tålmodighet hvis man har tenkt å endre folks smak og vaner.

– Jo, det tar tid, men jeg har ikke tenkt å gi meg, smiler han – og forteller om spare-ribs, som er blitt veldig populær, også i dagligvarehandelen.

– Spare-ribs er utmerket på grillen, og jeg har utviklet tre ulike sauser til vår egen spare-ribs; en klassisk «glace», en «hot» og en asiatisk. Disse har blitt godt mottatt, også i dagligvaren. Pølsene har trengt lenger tid til å vinne popularitet, selv om de spesialpølsene vi lager hos oss inneholder mer kjøtt og mindre vann enn de du kjøper til vanlig. Særlig de «bleike» pølsene blir møtt med skepsis, kanskje fordi de minner om julepølser eller sosisser, forklarer han.

Mat skal både smake godt og se godt ut – og enda mer farge får du tilsatt ved hjelp av spennende tilbehør, som friske salater.

En slag for matlysta

– Noen lager pølsene sine selv?

– Ja, men disse er langt færre enn man får inntrykk av når man leser avisene i tiden før jul. Hjemmelagde pølser trenger forresten ikke å være forbeholdt bare jula. Vi leverer en del naturtarm til Søstrene Ingebrigtsen, året igjennom, noe som tyder på at denne butikken har en del kunder som lager pølsene sine selv. Det synes jeg er fint, og noe jeg skulle ønske flere prøvde på. Jeg kjemper for matlysten, jeg, og ønsker at så mange som mulig skal opplevd hvilke muligheter vi faktisk har rundt oss, smiler han.

Grilling er populært på grunn av smaken, men også fordi man kan tilberede mat og nyte sommerværet samtidig – uten å måtte stå innestengt på kjøkkenet. Men selv legendariske Ingrid Espelid Hovig «juksa litt», og lagde enkelte ting ferdig på forhånd, for å gjøre måltidet perfekt.

– Styr unna de aller vanligste ingrediensene, som koteletter og vanlige røkte kjøttpølser, så vil du oppleve at du ikke går så fort lei grillmat, og at sesongen kan vare mye lenger, oppfordrer kjøkkensjef Bengt Gøran Thorbjørnsen og Bernt Normann.

Dette kan også du gjøre: Lag tilbehøret på forhånd, for eksempel en god, smaksrik og fargerik pastasalat: Kok pastaskruer (som bidrar til metthetsfølelse), fyll på med isbergsalat, spinat eller annet grønt, tomater, agurk og andre grønnsaker som bidrar med farge, og gjerne terninger av vannmelon for å bidra til friskhet. Med dette i en stor bolle og med grillen riktig temperert, er du så godt som sikret suksess hvis du griller det mangfoldet av spennende kjøttsmaker Bernt Normann har pønsket ut for deg.

Flere artikler