Gå til hovedinnhold

Espen Gärtner legger ikke skjul på at EU-forskriften kan føre til betydelige investeringer for flere boligselskap. Bonord kan bistå med å finne de beste løsningene til så lav kostnad som mulig.

Fag og forvaltning Forvaltning Nyheter

Nå må alle skifte til LED

EU har vedtatt å fase ut lyskilder som inneholder kvikksølv, fra og med 25. februar 2023. Det betyr at alt av gamle halogenpærer og -lysstoffrør må byttes ut.

– EU kommer med et miljøkrav som på sikt vil redusere strømforbruket vårt betydelig. Der ei vanlig 40 watts halogenpære trekker 40 watt, vil ei LED-pære med samme lysstyrke og betydelig lengre levetid kun bruke 5 watt, forklarer Espen Gärtner ved Teknisk avdeling i Bonord.

Bonord er opptatt av å bidra til Det grønne skiftet, og å hjelpe bolig­selskapene til å følge forskriften. For mange vil miljøkravet få store konsekvenser. Mange boligselskap har store mengder med eldre lysstoffrør, spesielt i garasjeanlegg og andre fellesareal.

Mulig med tilpasninger

Hvis lysarmaturene ikke er eldre enn 10 år, kan det hende produsenten kommer til å lage erstatninger som gjør at du kan beholde samme armatur, men erstatte selve lyset med LED. Eldre armatur, må som hovedregel erstattes i sin helhet.

– Det er ikke sikkert at anlegget du har tåler slike LED-tilpasninger. Dette må sjekkes av fagfolk. Mange produsenter vi sikkert komme med ulike «jukseløsninger». De kan både slutte å virke etter kort tid, eller i verste fall være brannfarlige. Vær uansett opptatt av at du ikke tar risiko i jakten på de billigste løsningene, advarer Espen. Han forteller at Bonord kan bistå i vurderingen om hvor mye av det gamle anlegget som kan bygges om til å tåle LED. For noen boligselskap vil det beste og billigste på sikt være å bytte til moderne LED-armatur. Det gir både bedre lys og lavere strømregning.

– Målinger som er foretatt viser også at LED i gamle armatur, ikke er så strøm­besparende som nye LED-anlegg.

Evaluerer hele anlegget

Bonord kan ta bistå i hele prosessen: Sjekke gammelt elektrisk anlegg, lage konkurransegrunnlag for å hente inn tilbud fra elektriker, og følge opp prosessen til nytt anlegg er på plass.

– I forbindelse med en ­oppgradering til LED kan det være lurt å evaluere ­belysningen i hele boligselskapet. Bør man gjøre noe med gatelysene, eller montere lys på lekeplassen i samme slengen? Hva med inngangspartiet eller «mørke kroker» her og der? Nye lysanlegg kan levers med sensorer og styring, slik at de trekker minst mulig strøm, sier Espen.

Han forsikrer at Bonord som en stor aktør i markedet, er flinke til å få på plass gode løsninger til riktig pris. De har allerede hjulpet mange borettslag å bytte til LED.

– Det er uansett viktig å ligge litt i forkant her, og ikke utsette byttet til lysene slukker og det ikke er flere gamle halogenrør å oppdrive. Da må du gjerne inn med ­kostbare ad hoc-løsninger.

VISSTE DU AT:

Også i private hjem må lyskildene over på LED. En LED-pære koster mer enn en halogen-pære, men trekker mindre strøm og varer mye lengre. Normal levetid for en LED-lampe er 100 000 timer.

Flere artikler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier. Du kan lese mer om dette under våre personvernerklæring. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.