Gå til hovedinnhold
9. april 2022 Reportasje

Prestisjeprosjektet kan bli trendsetter

Køen utenfor var lang foran åpningen. Ungdomstilbudet Grab på Stakkevollan setter en ny standard for fritidsklubber.

Åpningen av Grab illustrerer mulighetene for innholdet i fritidstilbudet: Med Samir og Kenny Kenzo på scenen og med video­premiere av Hristav.

Egenorganisering og uorganisert ungdom er helt sentrale føringer for tilbudet – sammen med kvalitet – og de tre nøkkelordene ble illustrert allerede på åpningsfesten da blant andre Samir og Kenny Kenzo leverte konsert, og Hristav hadde premiere med sin video. Mille Lovise Hult (17) og Maja Sørensen Qvortup (16) i Tromsø ungdomsråd er blant dem som er imponert allerede.

Køen ved åpningen tyder på at Grab er etterlengtet.

Kvalitetsbevisst

– Det er virkelig lagt sjel i kvaliteten ved dette tilbudet, og ungdom får være med på noe som er virkelig bra – i noe som kommer til å bli et godt supplement til Tvibit. Dette vil også appellere til litt eldre ungdommer, og absolutt ikke bare folk som bor på Stakkevollan, mener de to.

De legger ikke skjul på at det i dag ikke er spesielt stas å delta på de bydelsbaserte fritidsklubbene, og at lavt engasjement også dessverre har ført til noe rusproblematikk. Attraktiviteten ved Grab vil kunne bidra til å redusere dette problemet.

Mille Lovise Hult (17) og Maja Sørensen Qvortup (16) i Tromsø ungdomsråd er veldig begeistret over det Grab kommer til å tilby ungdom.

– Vi opplever egentlig høy oppslutning om fritidsklubbene. 650 ungdommer i målgruppa vår deltar hver uke på tilbudet vårt, og dette skal vi være fornøyd med. Men samtidig er det klart at ungdommen stiller krav til kvaliteten ved tilbudet for at de skal finne det interessant, sier fagsjef Erling Solvang ved fritidsseksjonen i Tromsø kommune.

Fagleder Erling Solvang i Tromsø kommunes fritidsseksjon i det nedlagte svømmebassenget, som nå blir en arena for egenorganisering for ungdom.

Første i Norge

Det er kvaliteten ved aktiviteten som gjør Grab til et prestisjeprosjekt som forhåpentligvis også kan spre seg til andre bydeler og andre byer – i det som kan sies å være tredje generasjon fritidsklubber.

■ På 1970- og 80-tallet var ungdoms­klubbene først og fremst møtesteder, «Gatehjørner med tak over».

■ I dag er det færre klubber, men med flere tilbud – som er av høyre kvalitet.

■ Grab kan komme til å representere en ny tidsregning, der ungdom i større grad kan organisere aktivitetene selv, i et tilbud som er det første i sitt slag i Norge.

– Vi har mange eksempler på at vi som voksne har tenkt helt feil når vi har vurdert hvilke aktiviteter som skal starte opp for ungdom. Kanskje er det fysisk aktivitet som etterspørres, kanskje e-sport, kanskje grafittikunst, kanskje musikk, revy, lyd eller lys. Det er bare ungdommen selv som sitter med fasiten på dette, men den viktigste forutsetningen som må være på plass er gode og store lokaler, mener han.

Grab har tatt i bruk det nedlagte svømme­bassenget på Stakkevollan – og slik er på en måte ringen sluttet for bydelen. Svømmebassenget var et viktig nærmiljøtilbud da det ble bygget i 1982, og tilbudet ble planlagt allerede da bydelen ble planlagt på slutten av 1970-tallet.

Det gamle svømmebassenget på Stakkevollan var et prestisjeprosjekt da dette ble anlagt i 1982. Nå vil bassenget på nytt spille en prestisjerolle – på en helt ny måte.

Skal motvirke utenforskap

Om svømmebassenger i nærmiljøene er blitt avleggs, som er dette absolutt ikke tilfelle for fritidsklubbene – og behovet for å møte andre er sterkere enn det noen gang har vært, etter at pandemien har begrenset mulighetene for sosial kontakt.

– Møteplasser er viktige, og forebygging av utenforskap er den aller viktigste visjonen bak etableringen av Grab. Grab samarbeider med organisasjonen Mental helse, og vi skal lære opp nye frivillige som skal kunne møte ungdom og være til stede for dem som ønsker å ta opp store eller små problemer, forteller Arja Mubanga-Bjørn under åpningen.

Grab vil være åpen for ordinær drift to dager i uka, men det vil være aktivitet her også andre dager.

Bonord er med som støttespiller for Grab, med midler som ungdommene kan bruke til å skape aktiviteter for seg selv og andre.

Flere artikler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier. Du kan lese mer om dette under våre personvernerklæring. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.