Gå til hovedinnhold
6. april 2022 Kjøkkenveien

Røkt hverdagsfest

Noen ganger kan hverdagen bli en fest, ved hjelp av en tradisjons­­rett som nå er klar for å gjenvinne gammel ­popularitet: Røkt torsk.

Røyking ble i sin tid utviklet som en metode for konservering, den gang man tok de fleste metoder i bruk for å kunne lagre mat over tid. Særlig feit mat var egnet for denne metoden, fordi røyken hindrer fett fra å bli harskt.

Røyking i seg selv er likevel ikke noen særlig effektiv metode for konservering, og den har derfor blitt kombinert med andre grep, som salting og tørking. Dette har skapt mattradisjoner som har overlevd også til våre dager – der pinnekjøttet kanskje er det beste eksemplet.

I vår tid er det ikke behovet for konservering som gjør at mange sverger til røkt mat. Kombinasjonen av salting og røyking tilfører fisken veldig mye smak, noe som førte til at røkt torsk i sin tid ble veldig populært. I Nord-Norge har fisk – og særlig torsk – vært vår viktigste matkilde, både fordi den har vært så godt tilgjengelig og fordi den har vært rimelig. Mange hjem levde med fisk på middags­menyen 4-5 dager i uka, og dette ga et selvsagt behov for å kunne variere smakene. Da ble den røkte torsken et ­kjærkomment alternativ.

Bengt-Gøran Thorbjørnsen henter råvarer hos Kenneth Hansen ved Karls fisk og skalldyr.

Kvalitet og status trenger absolutt ikke å være det samme når det kommer til mat. Etter hvert som velstand og kjøpekraft økte i samfunnet vårt, ble kjøttmaten mer tilgjengelig. Da fikk middager av fisk lavere status – og sannsynligvis var røkt torsk blant de hverdagsrettene som opplevde et bratt fall i popularitet. Veldig mye tyder på at dette bildet er i ferd med å endre seg.

Bevisstheten om kortreiste råvarer har selvsagt bidratt til endringen, men det samme har også den økte kunnskapen om mat: I Nord-Norge befinner vi oss midt i matfatet, og vi har dyktige aktører som kan faget sitt og bidrar til at vi får førsteklasses råvarer inn på kjøkkenet vårt. Karls fisk og skalldyr er et eksempel på en slik aktør, der Kenneth Hansen tilbyr et stort utvalg av sjømat av høy kvalitet. Dette gjelder også røkt torsk, som både er tilberedt, saltet og røyket i lokalene hans.

Dermed kan den tradisjonsrike torskeretten bli en ny favoritt, som et festmåltid til hverdags. Det har den alle forutsetninger for å bli, ettersom den både er enkel og rask å tilberede. Du koker poteter på vanlig vis, og trekker fisken som du trekker ferskfisk. Serverer du med litt bacon til og pynter med litt grønt, blir dette perfekt – og da er det bare gulrotstuingen som gjenstår:

Kapp opp og kok gulrøtter og bland disse inn i en hvitsaus: 4 ss hvetemel, 4 ss smør, 6 dl melk. Spe ut og visp sammen – og lykke til med hverdagsfesten!

 

Flere artikler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier. Du kan lese mer om dette under våre personvernerklæring. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.