– I år har vi hatt vår første fulle sesong i den nye nabolagshagen vår, som samler mennesker fra ulike borettslag her i bydelen, og folk i alle aldre. Kløverhagen består av en felleshage pluss parseller fordelt på de som deltar. Den yngste vi har med oss er tre år og den eldste 77, forteller Ute Vogel og Ina Holland-Nell som møter Bolyst ute i hagen denne septemberkvelden.
– Det har vært en fantastisk spennende sesong. Vi har lært så masse, og det er selvsagt en stor styrke for oss å ha med oss Ute som er så erfaren og dedikert, skryter Holland-Nell. Kløverhagen selger overskuddsplanter fra eget drivhus om våren, og de tar gjerne imot besøk fra folk som vil lære hvordan de skal komme i gang. Vogel har drevet urban hage i Tromsø i mange år. Kløverhagen startet som et 4H-prosjekt, men hadde ligget brakk en stund pga. byggeprosjekt i nabolaget da initiativet startet opp igjen sommeren 2021.
Gode tips til en god start
Opprett en kjernegruppe for hvem som skal delta, og hvordan dere fordeler ansvaret. Viktigst i et slikt prosjekt er at ingen blir stående alene med all jobben. Det er et stort pluss med litt hagekunnskap på forhånd, men ikke avgjørende. Alle lærer veldig masse underveis.
- Begynn med å avklare areal. Lag en skriftlig avtale med styret i boligselskapet, kommunen eller eventuelle andre eiere av tomtegrunnen.
- Begynn i det små. Vi startet med 25 kvadratmeter. Nå har vi 250.
- Gå til innkjøp av jord og/eller potter/plantekasser.
Forbered økologisk dyrkningsjord for neste år. Stikk og løft litt på jorda og gi den luft, Om du dyrker i potter, sørg for at jorda er tørket ut og tømt for vann. Hvis ikke vil den fryse til is og ødelegge keramiske potter. Bland inn organisk næring. For eksempel gammelt gress, gjødsel som for eksempel kompost, kumøkk, hønsegjødsel ellerutbrent hestemøkk (den må ligge i miminum 6 mnd før den blandes med jord). Dekk til jorda ved å klippe opp blader fra årets avling, eller bruk vissent løv. Potter kan stå ute på balkonger eller der det er plass. Et lag snø på toppen vil skape god isolasjon, men la pottene stå slik at de er lette å finne fram til når våren er i anmarsj.
Legg gjerne blomsterløk eller settehvitløk i jorda før du vinterlagrer. Da spirer de av seg selv så snart det blir varmt nok.
- I etablerte bed kan rester fra årets planter fungere som organisk næring for neste år, så det kan du bare la ligge på toppen. Men også her bør du lufte jorda og blande inn organisk materiale som kompost eller gjødsel, slik at jorda gjennom vinteren skaper masse næring til neste sesong.
Begynn å så planter som urter og blomster innendørs i april. Annet, som for eksempel gulrøtter, kan sås som frø ute i mai/juni. Drivhus er luksus, og er svært praktisk men ikke nødvendig. Du kan begynne i kjelleren hvis du har tilgang på noen gamle bord eller hyller, og godt med lys. Plantene trenger dyrkningslys og varme på mellom 18 og 22 grader for å spire. Etter spiring kan varmen skrus ned til 15 grader.
Utplantingsdato i Troms var tradisjonelt 10. juni, men de senere år har våren vært tidligere.
- Ikke undervurder jobben med vanning og vedlikehold, og ha en «vaktplan» gjennom sommeren slik at hagen alltid får nok vann og tilsyn.
- Vær forberedt på å feile en del den første sesong.