Gå til hovedinnhold
27. september 2022 Nyheter

Vil dele stadig mer

Bonord Dele er i gang i Tromsø med fire el-biler. Daglig leder Magnus Johnsen jobber nå med å få tjenesten på plass i Hammerfest og Harstad, og ikke minst med å få inn flere objekter det kan deles på. Som el-sykler, el-verktøy, sportsutstyr og annet.

Daglig leder Magnus Johnsen i Bonord Dele as, har nå fire delingsbiler tilgjengelig i Tromsø. To på hurtigrutekaia og to i Kroken. Nå jobber han for å få i gang delingstjenesten i Harstad og Hammerfest.

– Bonord Dele er delingsøkonomi i praksis, og vårt mål er at delingsbilene og de andre objektene vi deler på skal være tilgjengelig der du bor. At du enkelt kan få tak i en bil når du skal på storhandel, en barnepulk når du skal på skitur, eller en elektrisk skrumaskin når du skal montere en hylle, forklarer Magnus Johnsen. Han er i full gang med å realisere Bonord Dele både geografisk og innholdsmessig.

– Jeg er i dialog med samarbeids­partnere både i Harstad og Hammerfest, og vi ønsker å starte der så raskt som overhodet mulig. Det viktige kriteriet utenom å få tak i el-biler, er å få et fast areal til å parkere bilene og ladeinfrastrukturen som følger med, forklarer han.

To dele-stasjoner

I Tromsø er det nå etablert en dele-stasjon i sentrum av byen, og en i bydelen Kroken. Her har Krokelva borettslag satt av et eget areal til delingsbiler. Neste bydel under planlegging er Håpet.

– Vi håper å kunne få på plass slike dele-stasjoner i de andre bydelene i Tromsø etter hvert. Målet er at tjenesten skal kunne bli en A til B-tjeneste. Det vi si at du kan parkere bilen ved en annen stasjon enn den du hentet den fra. Foreløpig er ikke tjenesten stor nok til det, så du må hente og levere bilen samme sted, forklarer Johnsen.

Du må laste ned appen Moveabout for å kunne leie, låse deg inn i og starte elbilene i Bonord Dele. Statistikk fra Move About viser at de første to bilene var i bruk i 40 timer de første par ukene som tjenesten var i drift.

– Vi ser at bruken øker gradvis, men vet det vil ta tid å få konseptet ordentlig kjent. Etter planen skal vi også få varebiler inn i ordningen, slik at du kan bruke Bonord Dele når du skal gjøre unna ærend som krever større lastekapasitet. For eksempel når du skal flytte på en sofa eller en vaskemaskin. Men akkurat nå er det lang ventetid på en del elektriske biltyper, forklarer Johnsen.

Tilgang på areal hvor ladeinfrastruktur og delingsbilene kan stå er avgjørende for å få tjenesten i gang raskt. Pluss tilgangen på el-biler.

Dette er kjernevirksomhet

Administrerende direktør Kurt Figenschau skryter over innsatsen som Magnus Johnsen har lagt ned for å få Bonord Dele i gang.

– Noen mener denne tjenesten ikke er en del av Bonords kjernevirksomhet, men det er fullstendig feil. Vår hovedjobb er å skaffe boliger til medlemmene våre til lavest mulig kostnad, og Bonord Dele bidrar direkte til det, sier Figenschau og forklarer:

– Ved å gjøre delingsbiler tilgjengelig der folk bor, vil behovet for parkeringsplasser gå ned. Leiligheter uten parkeringsplass vil koste rundt en halv million mindre enn de med parkering. I tillegg slipper du å ­investere i og ta på seg alle utgiftene knyttet til å ha egen bil. Så før du flytter inn, har du fort spart rundt en million kroner allerede, forklarer Figenschau.

Direktør Kurt Figenschau er tydelig på at det å satse på delingsbiler er viktig for å få ned prisen på boliger. Parkeringsplasser er prisdrivende. Delingsbiler gjør at du trenger færre garasjeanlegg og biloppstillingsplasser, forklarer han.

Han viser til at Bergen har cirka 400 delingsbiler tilgjengelig over hele byen. Fra Oslo trekker han fram boligbyggelaget USBL, som har gjort suksess med BUA. I BUA kan du via en app leie for eksempel verktøy eller fritidsutstyr som du ikke bruker så ofte at du trenger å eie det selv.

– Du låser deg enkelt inn i BUA med appen, og skanner strekkoden på det du skal leie, forklarer han.

Tjeneste under utvikling

Det er det beste fra alle andre som tenker nytt, som Bonord Dele nå vil dele med Bonords medlemmer.

– Vi vet ikke helt hvordan vår tjeneste vil se ut om noen år, men vi har valgt å starte med delingsbiler. I Bonord lar vi oss hele tiden inspirere av folk som er fremoverlente og nyskapende. Vi ønsker å hjelpe våre medlemmer til å bo godt og til å leve mer miljøvennlig. Det å dele på noe er både billigere og mer miljøvennlig enn å kjøpe alt selv. Men selvsagt krever det en endring i tankegangen vår, og at vi er villig til å tilpasse oss, sier Figenschau.

Vil ha mer

De fleste som tar kontakt med Magnus Johnsen vil bare vite når det kommer mer fra Bonord Dele.

– Folk vil gjerne vite når vi får ordningen i gang i Hammerfest og Harstad. Til det kan jeg ikke gi noen dato. Jeg håper det blir snart, og har dialog med mulige samarbeidspartnere i begge byene, sier Johnsen. Bonord går også gjerne i dialog med kommunene – som jo alle eier hver sin bilpark.

– Vi ønsker kontakt med alle som vil bidra. Om for eksempel Tromsø kommune ønsker å gjøre bilparken sin tilgjengelig som delingsbiler utenom normal arbeidstid, så bidrar vi gjerne for å finne løsninger. Via en slik tjeneste kan kommunene faktisk tjene litt på biler som ellers bare står parkert, bemerker Figenschau. Direktøren er tydelig på at Bonord ikke bruker medlemsinntekter på Dele-­satsingen. Den gjøres i et eget aksje­selskap i Bonord-konsernet.

I appen Move About får du raskt oversikt over hvilke delingsbiler som er ledige. Du kan leie en bil på timebasis, for et døgn, for en helg eller enda lenger.

– Men det er korttidsleie vi legger mest til rette for, presiserer Johnsen.

Flere artikler